Home

Nieuws 4 reacties

Rusland garandeert Europa gas tot eind mei

Warschau - Rusland heeft Oekraïne en de EU-lidstaten tot eind mei een ononderbroken levering van aardgas beloofd.

Dat heeft EU-commissaris Günther Oettinger vrijdag in Warschau gezegd na gesprekken met de energieministers van Oekraïne en Rusland.

De partijen hopen binnen die tijd het geschil over de Oekraïense gasschuld aan Rusland op te lossen. ,,Het is duidelijk geworden dat zowel Gazprom als de Oekraïense bedrijven alles willen doen om de leveringsplicht aan de markten van de EU-lidstaten te vervullen'', aldus Oettinger.

De Russische minister van Energie Aleksandr Novak liet weten dat Gazprom de gasvoorziening in juni zal verminderen als het in mei geen voorschot krijgt. Volgens Novak is de totale gasschuld van Oekraïne ongeveer 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro). Hij sprak ook de vrees uit dat Oekraïne niet in staat is om voldoende gas op te slaan om door te voeren naar Europese landen voor het winterseizoen.

Laatste reacties

 • tinus888

  voor wat, hoort wat

 • ed12345

  Hoe dom kun je zijn om van een niet bondgenoot zoiets belangrijks als energie te kopen en dat nog in zulke grote hoeveelheden dat je er afhankelijk van bent

 • agratax2

  Ed deze stap is gezet omdat wij Europeanen denken dat wereldvrede te koop is via internationale handel en wij denken dat mensen als Napoleon en Hitler sinds 1945 niet zijn geboren. Helaas beide stellingen zijn fout. Hier komt bij dat de wereldbank Miljarden in Rusland heeft gepompt om ze wer uit het moeras te trekken na 1989. Als klap op de vuurpijl hebben al onze energie bedijven zwaar geinvesteerd in de olie en gas winning in Rusland na de privatisering. Hoe krijg je dit geld terug? Juist door je eigen mensen tot klant te maken. Hier komt bij dat Merkel met dit goedkope gas haar wapenindustrie kon laten draaien om het gas met wapens te betalen bij Putin. Tot slot hebben we niet alleen gas van Gazprom maar hebben we delen van onze energie maatschappijen in Europa aan Gazprom verkocht omdat het geld oplevere voor de tanende economie en zo hoopten we snel uit de economische dip te komen. Als ik erg zwart kijk, voorspel ik een totale afhankelijkheid van Moskou zodat Brussel een uitvoerend kantoor van Moskou wordt. Lukt dit Moskou niet dan is er kans op een escallerende groeidrift van Putin.

 • Fermer

  Wat is het verschil tussen gas uit Rusland en olie uit het Midden-Oosten?
  Nu de Oekraine haar gas niet betaald, en Europa partij kiest voor de Oekraine in hun geschil met Rusland, dan heeft Putin een leuke betalingsverzekering. Misschien is Putin een bedreiging voor de vrede, ik denk dat we met de 'Arabische Lente' , betaald met oliedollars, ook niet de vrede dichter bij de grenzen van Europa hebben gekregen.
  We wilden een vrijere wereldhandel, liberalisme, vooral goed voor de multinationals, daarbij hoort dat de rijke elite der aarde de grondstoffenhandel en de meest elementaire voorzieningsbedrijven der landen in bezit neemt en alles in handen krijgt en houd. Regeringen der landen worden trekpoppen, de gewone man de dupe.

Of registreer je om te kunnen reageren.