Home

Nieuws 6058 x bekeken 33 reacties

Rechter zet streep door fokverbod nertsen

Den Haag – De rechtbank van Den Haag heeft de wet die pelsdierhouderij verbiedt buiten werking gesteld.

De rechtbank oordeelt dat vanaf 15 januari 2013 sprake is van regulering van eigendom van de pelsdierhouders en per 1 januari 2024 sprake zal zijn van een zeer zware vorm van regulering van hun eigendom, waardoor de pelsdierhouders ernstig financieel getroffen worden. De rechtbank heeft twijfels of hiervoor enige, laat staan adequate vergoeding zal worden geboden. "Op dit moment kan niet worden vastgesteld dat hen daarvoor enige, laat staan adequate, vergoeding is/zal worden geboden. Daarmee is geen sprake van benodigde fair balance. Dit klemt te meer omdat de pelsdierhouders voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wet welzijnsinvesteringen hebben moeten doen en kosten hebben moeten maken, op straffe van onmiddellijke ingang van het in deze wet neergelegde verbod", aldus de rechtbank. De rechtszaak was aangespannen door Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE).

Voorzitter Wim Verhagen van de NFE is blij dat de nertsenhouders volledig in het  gelijk zijn gesteld. "Het is fijn dat er binnen een jaar al zo'n duidelijke uitspraak van de rechter ligt. De rechters stellen de wet gewoon buiten werking en wijzen niet eens op mogelijkheden voor reparatie van de wet. "Politici hebben de ideeën van activisten vertaald in bizar slechte wetgeving. Het is beschamend dat ze blind achter organisaties hebben aangelopen." Of de nertsenhouders hun bedrijven nu gaan uitbreiden is nog onduidelijk. "Er zijn bedrijven die al een vergunning hadden. De vraag naar bont is groot. Ze zullen zeker kijken welke groeimogelijkheden er zijn, al zullen ze niet roekeloos in een avontuur springen."

Het ministerie van Economische Zaken heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Daarmee verandert er voor de situatie van de nertsenhouders vooralsnog niets, omdat in afwachting van het verder verloop van de zaak de bestaande situatie – met het verbod op uitbreiding- van kracht blijft.

De Bont voor Dieren reageert teleurgesteld op de uitspraak. "Gelukkig stelt de rechter het nertsenfokverbod zelf niet ter discussie, enkel het feit dat de schadevergoeding nog niet is uitgewerkt. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat als de staatssecretaris de schadevergoeding beter regelt, de rechter in het hoger beroep de Nederlandse Staat gelijk geeft.", aldus directeur Nicole van Gemert.

CDA en VVD reageren positief op de uitspraak van de rechter. SP en PvdD zijn teleurgesteld in de uitspraak, maar ze hebben vertrouwen in het hoger beroep dat het ministerie heeft aangespannen. "We hadden liever een andere uitspraak gezien, maar we hebben er vertrouwen in dat wanneer de compensatieregeling is uitgewerkt zoals is afgesproken de  rechter wel akkoord gaat", aldus initiatiefnemer Henk van Gerven, die benadrukt dat wet in afwachting van het hoger beroep gewoon van kracht is. De NFE noemt dit bangmakerij. De Tweede Kamer heeft aan het ministerie gevraagd om uitleg te geven over de ontstane situatie.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  Dijksma gaat in beroep, had ook niet anders verwacht

 • joopi

  je bent nou eenmaal staatsecretaris TEGEN landbouw en dat moet je keer op keer laten blijken

 • farmerbn

  Als de overheid verliest dan heeft die overheid geprobeerd de nertsenhouders illegaal van hun bedrijven te beroven. Je zou dit verwachten in Rusland maar Nederland doet het.

 • reiziger

  folkert van de g kan geheel politiek den haag proberen te bedreigen maar gerechtigheid blijft niet zwijgen 12 jaar na de dood van Pim Fortuin heeft nertsen fokkend Nederland weer een stem gekregen hopelijk een stap in de goeden richting na jaren van discriminatie van de gehele dierhouderij sector

 • ikkethuis

  proficiat en hulde aan het NFE. Hier zou de ZLTO een voorbeeld aan kunnen nemen wat betreft belangenbehartiging van hun leden, en het naar de rechterstappen als hun ledenonrecht aan word gedaan. Er is wat dat betreft nog veel werk voor de ZLTO, want er zijn veel regels die niet juist zijn.

 • info36

  Eindelijk gerechtigheid! Het ministerie van economische zaken moet zich diep schamen. Kun je wederom zien wat voor nietsnutten de huidige bestuurders zijn. Het grote gevaar voor de 21e eeuw.

 • BW

  Ik wil de nertsenhouders van harte feliciteren met deze overwinning. Alleen jammer dat Dijksma meteen aankondigt in beroep te gaan. Zegt gelukkig meer over het kabinet dan over de nertsenhouders. Proficiat!

 • jocox

  Wat een zegen dat we nog in een rechtsstaat leven en de onafhankelijke rechter zich niet voor welke kar dan ook laat spannen ! Hulde voor deze rechters die eigendom blijven respecteren . Is dat overigens niet een van de fundamenten van de rechten van de mens ?

 • Zippie

  Ik had mij stembiljetten voor morgen eigenlijk al weggegooid.
  Maar dit geeft de burger weer moed.
  Misschien toch maar gaan, als is het maar om die linkse ratten uit de politiek verwijderd te krijgen. Beschamelijk dat het ministerie hier weer tegen in beroep gaat!!

 • minasblunders1

  Ikkethuis, die regels die niet kloppen zijn door de ZLTO zelf doorgedrukt bij het ministerie van onkunde. Zij kunnen dus niet eens wat doen, dan vallen ze zelf door de mand. Dat krijg je ervan als je teveel op dat ministerie rondhangt.

  Nertsenhouders: gefeliciteerd! Het werd ook de hoogste tijd dat de overheid eens teruggefloten werd; zij kan al jarenlang onbeperkt haar gang gaan, geen rechter die ingreep. Is dit de ommekeer?

 • Elevage

  Gefeliciteerd jongens!! Eindelijk gerechtigheid ipv blind achter activisten aan lopen.
  Denk trouwens maar niet dat ze hier wat van leren in Den Haag, bij de volgende blaatschaperij van PvdD of WD staan ze weer in de rij...............

 • trijnie

  Hoe je het ook wendt of keert, het is de boer die wint en regeert.
  Ook al wordt er voor onzinnig bont onschuldige dieren vermoord, het kan allemaal als het maar geld oplevert, ver kunnen sommige mensen niet kijken.

 • Givar Agro B.V.

  Gefeliciteerd met deze overwinning

 • piethermus1

  ik heb niks met bontfok... maar wel alles met het amper schadeloos stellen van mensen als ze hun eigendommen waardeloos zien worden door een politieke maatregel... daar wringt hem dus de schoen... als de overheid zonder er gewoon voor te betalen je je spullen afpakt, zoals nu met de nertsenhouderij, kan ook morgen jij aan de beurt zijn..... bij onteigening hoort volledige schadeloosstelling... ook dat is wettelijk zo geregeld... daarom heeft de rechter dit oordeel geveld...

 • Demeter Griend

  Ik vind dat de fokkerij goed met humaan meer hun dieren om gaat. Snap ook niet dat ze dit willen verbieden. De produktie gaat dan naar het buitenland. De vraag blijft gewoon, dus als je het verbied steek je je kop in het zand.
  Laat deze ondernemers op een eerlijke manier hun brood verdienen.

 • bankivahoen

  Hoi Trijnie@ , weer terug na lange tijd ?

 • koestal

  De PvdD meent dat ze het voor het zeggen hebben in Den Haag ,maar er zijn ook nog anderen

 • veldzicht

  een mooie overwinning voor de nertsenhouders , het zij ze volledig gegund,maar niet te vroeg gejuicht, die dier activisten en linkse rakkers(folkert v/dGraaf loopt weer vrij)laten het er echt niet bij zitten, met
  behulp van dure advocaten en juristen en met hulp van de publieke
  opinie proberen ze echt wel hun gelijk te halen, maar de eerste slag hebben de nertsenhouders gewonnen.Hoera.

 • koestal

  Dijksma zei direct dat ze in hoger beroep ging ,terwijl ze het vonnis nog niet eens bestudeerd had,wel erg voorbarig en kort lontje

 • Maatjan

  Dit is een pyrrusoverwinning. Wat laten mensen zich toch blij maken met een fopspeen. Dat fokverbod voor nertsen gaat er echt komen.

 • boerkebrabant

  nu word het tijd voor alle onrecht die de landbouw word aangedaan aan te vechten bij de rechter.. alle sectoren kunnen een voorbeeld nemen aan de nertsenhouders. proficiat

 • koestal

  Dijksma heeft de hete adem van Thieme al in de nek

 • cor vroege

  gefeliciteerd nertsenfokkers ik hoop dat ,dat communisties tuig uit de tweede kamer verbannen word naar Cuba kunnen ze daar bedryven kapot gaan maken!!!!! ik hoop dat jullie weer winnen in hoger beroep veel succes. en vergroot jullie bedryven maar is goed voor de economie. en voor nederland..

 • Fermer

  Helemaal eens met piethermus1, in een land waar ze zelfs pooiers en coffeeshop-houders ruimschoots schadeloos stellen als ze slechts moeten verkassen, daar mag men verwachten dat ze ook normale boeren, die wel gewoon belasting betalen, na een hip besluit compenseren. Overheid, begin met het verbod op het verkopen of dragen van bont in Nederland, en pas daarna met een verbod op de productie. O, wacht, de koning.......

 • brabantsduitserke

  proficiat nertsenhouders. was ook een terechte uitspraak. ich freue mich.

 • mbm

  En belangrijk voor ons allemaal. Vandaag de nertsen, morgen de varkens/kippen? Als de nertsen eenmaal verbannen zouden zijn nemen links radicale politici de volgende groep wel op de korrel!

 • gebr.oudelenferink1

  zeg N€€ tegen de linkse maffia, zieltjes winnen (voor eigen gewin) over de rug van de enige tak in Nederland die economie weer aan het draaien krijgt.

 • toin

  proficiat NFE, met jullie mooie prestatie als het gaat om belangen behartiging

 • m.en.mh.miedema

  Zou voor de legkippen houders ook zoiets moeten, hier de legbatterij verbieden en dan schaamteloos batterij eieren importeren. Stalinpolitiek. Alle voorstanders van dergelijk beleid op laten draaien voor de schade en kosten!
  De SP, volgens hun huidige reklamespotje 100% sociaal, wat een leugenaars!

 • jwillems

  Ik ben nertsenfokker. We hebben een maand geleden met Roemer gesproken. Mijn vrouw vroeg hem toen'hoe vertaald U 100 procent sociaal naar de nertsenhouders' .Hij kleurde tot achter zijn oren, en moest toen toegeven dat het wel een moeilijke gewetensvraag was. Zegt genoeg dacht ik zo.
  Bedankt voor alle gelukwensen maar we zijn er nog lang niet.

 • stal tielbeke

  Als er rechtspraak is in Nederland, kunnen de nertsen houders gewoon doorgaan met bedrijf.

 • Broederijbrok

  De overheid gaat ALTIJD in Hoger Beroep als een zaak verloren wordt, dan moet er nog jaren geprocedeerd worden tegen de overheid. Dit kan de gewone man/burger nooit betalen. En het eindelijke gelijk komt voor het bedrijf vaak te laat. Dit noemen ze dan bloemen op het graf.
  Juist organisaties kunnen door collectief met de juiste aanpak resultaat halen. NFE & Wim proficiat.
  Als de nertsen kunnen kiezen, komen ze allemaal naar Nederland.

 • evanderpasch1

  Zij dijksma laatst niet dat ze de melkveehouderij wilde stimuleren omdat het goed voor de economie was? dan moet ze de nertsen zeker stimuleren.
  Alleen snap ik niet dat andere dierhouders niet meer achter de nertsenfokkers staan want als het lukt om die exporteren naar buitenland dan zijn de konijnenhouders aan de beurt { is ook een kleine groep} gevolgt door eenden/kalkoenen dan de kippen ,geiten, varkens en rundvee.
  pvdD regeert op emotie ipv feiten

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.