AlgemeenNieuws

Rechter zet streep door fokverbod nertsen

Den Haag – De rechtbank van Den Haag heeft de wet die pelsdierhouderij verbiedt buiten werking gesteld.

De rechtbank oordeelt dat vanaf 15 januari 2013 sprake is van regulering van eigendom van de pelsdierhouders en per 1 januari 2024 sprake zal zijn van een zeer zware vorm van regulering van hun eigendom, waardoor de pelsdierhouders ernstig financieel getroffen worden. De rechtbank heeft twijfels of hiervoor enige, laat staan adequate vergoeding zal worden geboden. “Op dit moment kan niet worden vastgesteld dat hen daarvoor enige, laat staan adequate, vergoeding is/zal worden geboden. Daarmee is geen sprake van benodigde fair balance. Dit klemt te meer omdat de pelsdierhouders voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze wet welzijnsinvesteringen hebben moeten doen en kosten hebben moeten maken, op straffe van onmiddellijke ingang van het in deze wet neergelegde verbod”, aldus de rechtbank. De rechtszaak was aangespannen door Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE).

Voorzitter Wim Verhagen van de NFE is blij dat de nertsenhouders volledig in het  gelijk zijn gesteld. “Het is fijn dat er binnen een jaar al zo’n duidelijke uitspraak van de rechter ligt. De rechters stellen de wet gewoon buiten werking en wijzen niet eens op mogelijkheden voor reparatie van de wet. “Politici hebben de ideeën van activisten vertaald in bizar slechte wetgeving. Het is beschamend dat ze blind achter organisaties hebben aangelopen.” Of de nertsenhouders hun bedrijven nu gaan uitbreiden is nog onduidelijk. “Er zijn bedrijven die al een vergunning hadden. De vraag naar bont is groot. Ze zullen zeker kijken welke groeimogelijkheden er zijn, al zullen ze niet roekeloos in een avontuur springen.”

Het ministerie van Economische Zaken heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Daarmee verandert er voor de situatie van de nertsenhouders vooralsnog niets, omdat in afwachting van het verder verloop van de zaak de bestaande situatie – met het verbod op uitbreiding- van kracht blijft.

De Bont voor Dieren reageert teleurgesteld op de uitspraak. “Gelukkig stelt de rechter het nertsenfokverbod zelf niet ter discussie, enkel het feit dat de schadevergoeding nog niet is uitgewerkt. Ik heb er dan ook het volste vertrouwen in dat als de staatssecretaris de schadevergoeding beter regelt, de rechter in het hoger beroep de Nederlandse Staat gelijk geeft.”, aldus directeur Nicole van Gemert.

CDA en VVD reageren positief op de uitspraak van de rechter. SP en PvdD zijn teleurgesteld in de uitspraak, maar ze hebben vertrouwen in het hoger beroep dat het ministerie heeft aangespannen. “We hadden liever een andere uitspraak gezien, maar we hebben er vertrouwen in dat wanneer de compensatieregeling is uitgewerkt zoals is afgesproken de  rechter wel akkoord gaat”, aldus initiatiefnemer Henk van Gerven, die benadrukt dat wet in afwachting van het hoger beroep gewoon van kracht is. De NFE noemt dit bangmakerij. De Tweede Kamer heeft aan het ministerie gevraagd om uitleg te geven over de ontstane situatie.

Beheer
WP Admin