Home

Nieuws

Rechter bevestigt dat depositiebank Brabant niet voldoet

Den Haag - De Raad van State heeft in een nieuwe uitspraak bevestigd dat de Noord-Brabantse depositiebank voor de saldering van stikstof niet voldoet en dus niet gebruikt kan worden om de afgifte van Natuurbeschermingswetvergunningen te legitimeren.

Het woensdag uitgesproken vonnis gaat om vier bedrijven in Someren-Eind, Ommel, Deurne en Milheeze. Tegen de afgifte van natuurvergunningen was bezwaar gemaakt door de Werkgroep Behoud de Peel.

De betrokken  pluimvee- en varkensbedrijven hebben een Natuurbeschermingswetvergunning gekregen met gebruikmaking van de depositiebank. Daarbij wordt de ruimte gebruikt die ontstaat doordat milieuvergunningen van andere bedrijven zijn ingetrokken.

De provincie meende dat in dit geval  de depositiebank wel kon worden gebruikt, omdat het bij deze vergunning met name ging over de bescherming van de vogelstand. Maar de rechter komt aan dat argument niet toe, omdat de regels voor de depositiebank onvoldoende waarborg bieden dat er geen extra stikstofdepositie zal zijn op voor stikstof gevoelige stukjes natuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.