Home

Nieuws 25 reacties

Problemen bij indienen 'meitelling'

Doetinchem – Ergernis bij boeren die de Gecombineerde opgave willen indienen. Ik word er om de haverklap uitgegooid. Ik mis ineens een stuk van mijn perceel. Waarom snoept de overheid elk jaar een stukje van mijn grond af? Zomaar enkele opmerkingen van klagende boeren. Het CDA wil opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Tot en met 15 mei hebben boeren de tijd om de Gecombineerde opgave in te dienen bij uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Sinds 29 april is het systeem instabiel. RVO.nl meldde op die dag voor het eerst dat er problemen waren. Nadien laat de organisatie meerdere keren weten dat er foutmeldingen kunnen verschijnen en dat het systeem er tijdelijk uit ligt.

Ondernemers klagen ook dat percelen waar niets aan is gebeurd plotsklaps kleiner zijn ingetekend door RVO.nl. Volgens de uitvoeringsorganisatie komt dit door de verschillende controles. Als een perceel groter wordt opgegeven dan het onderliggende topografische perceel, dan controleert de dienst aan de hand van een luchtfoto of er daadwerkelijk iets is gewijzigd in het veld. Wanneer dat niet zo is dan verkleint RVO.nl het gewasperceel.

De problemen bij het indienen van de 'meitelling' is voor CDA-Kamerlid Jaco Geurts reden om Dijksma aan de tand te voelen tijdens het debat over de Landbouw- en Visserijraad. Geurts: "Ik heb behoorlijk veel signalen gekregen dat er problemen zijn met de opgave. Vooral bij het onderdeel percelen. Dat is een zorgpunt, omdat daar veel van afhangt in verband met de derogatie en uitbetaling toeslagrechten." Geurts vindt het 'belachelijk' dat elk jaar weer problemen zijn met het indienen van de Gecombineerde opgave en wil van Dijksma weten of boeren door de storingen in de problemen komen.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Ik vul alles weer op papier in, nieuw lijntje tekenen en klaar.

 • gjcamps

  Ben ik dus niet de enige, elk jaar dezelfde percelen. Normaal zou je met 5 klicks in 20 minuten klaar moeten zijn. Nee, elk jaar de percelen weer kleiner, lijntjes corrigeren en ja de browser klapt er af en toe uit. Tsja ben je zo 2,5 uur verder. Maar het is weer gelukt. Nog 2 dagen!

 • gjcamps

  Gisteren met Belgisches boer gesproken, daar worden percelen ook elk jaar kleiner. Ik dacht dat ze de topografische controles ook in Hongarije/Roemenie uitbesteden, is ook lastig om alles op zo'n afstand te zien.

 • hees240

  heb verschillende percelen en groter worden ze niet alleen kleiner ra ra hoe kan dit ,

 • gerardb

  Is inderdaad een waardeloos systeem. Ben gisteren tot laat bezig geweest om alles weer enigzins zo te krijgen dat ik al m'n land weer terug heb. Moest sowieso alles opnieuw invoeren. Hoe zo minder regelgeving?

 • g.g

  klopt inderdaad, op een perceel van 11.25 ha wordt 5 are afgehaald.
  dat is enkele centimeters om het perceel. dat gaat toch nergens over.
  percelen zijn vorig jaar ook al gecontroleerd. bij iedere controle worden de percelen weer kleiner gemaakt. andersom maak je niet mee.eigenlijk is dat een zeer vreemde situatie. ik krijg daar een raar gevoel bij............
  p.s. ik heb 30 percelen bij mij is 1.5 ha 'verdwenen'dit jaar

 • h.j

  ook bij mij werd er een stuk van een perceel af gehaald terwijl je in de lucht foto de koeien ziet lopen

 • vandenbrand

  Bij EZ heeft grond de kenmerken van een wollen trui, die elk jaar krimpt.

  Verder heeft RVO gisteren en vandaag last van storingen, waardoor MijnRvo niet toegankelijk was. Dit gaat wederom ten koste van de inlevertijd voorafgaande aan de deadline, die een korting tot gevolg kan hebben.
  Ze schrijven hierover niks op de website maar sturen wel een twitterbericht dat de doelgroep bijna niet gebruikt.

 • kenmvdwind

  Elk jaar zie ik er weer tegenop. Maak ik een perceel kleiner door de aanleg van een sleufsilo, geen enkel probleem. Verplaats ik een lijn zodat het perceel iets groter wordt dan krijg ik een foutmelding. Ze snappen ook totaal niet dat het gras bij een dam vertrapt kan zijn zodat het vanuit de lucht bruin ziet in plaats van groen; er staat gewoon een vakje omheen! Het toppunt.

 • jaco

  zodra er bomen rond een perceel staan wordt het perceel structueel kleiner gehouden.
  Dit is bijna goed te krijgen, ik stuur kadaster papieren als bewijs op.

 • j.j

  waar blijft mijn grond ,niets veranderd toch 3 ha weg .bij de Rvo halen ze hun schouders op ,we weten het niet!!!! Grote roversbende.

 • ongedierte

  bij mij heeft natuurmonumenten subsidie over mij grond aangevraagd en zou omdat natuurmonumenten en nationaal belang dient mijn subsidie ingetrokken worden

 • sieko

  elk jaar het zelfde gedonder,zelfs na meting via gps weer mijn percelen kleiner ingetekend .Welke eikel doet dit.Ik krijg de percelen niet weer terug op de juiste geplaatst zoals het moet.Waar kun je de papieren opgave krijgen?

 • mbeirens

  Hier in België, identiek dezelfde situatie.
  Dit jaar hebben ze zomaar in het land 'waterplassen' eruit getekend, die nota bene 10maanden per jaar droog zijn! Bewijs op bingmaps. Opnieuw intekenen haalt helemaal niets uit, automatisch staan deze cirkels er terug in, verwijderen kan niet. Ook de perceelsgrenzen aanpassen niet mogelijk, het is alles of niets, de gracht blijft de gracht. Nog 10jaar en ik heb niets meer op 'papier'. Bezwaar is al onderweg...alsof ik niets beters te doen heb.

 • kenmvdwind

  Ik heb hem trouwens gewoon via drloket ingevuld en heb een ontvangstbevestiging gekregen

 • PIETER123

  Vanden Brand heeft het over een wollen trui die krimpt vind het niet normaal dat een perceel welk op de kaart 2.75 ha groot is krimpt in de opgave naar 1.22ha.Volgens mij is het nu een kindertrui..Een vorm van werkverschaffing om de percelen voor elzensingels niet in tetekenen.
  Net een brief verstuurt er over naar Assen.Deze oppervlakte is immers nodig om in toekomst nog een San subsidie te kunnen aanvragen.Dagen werk om deze in te tekenen terwijl een downlaod technisch mogelijk moet zijn.
  Ook een voorbeeld bezwaar brief kwam voorbij omdat provincie Friesland op 30 april beslist heeft dat er geen probleem gebieden vergoeding meer aangevinkt kan worden bij deze opgave.Goed dat de club van Boer en Natuur nog wakker zijn.

 • deer123

  Het is de schuld van POETIN , die steelt alle land

 • Jan van het Zand

  Inderdaad, veel meer werk dan nodig is. Geen perceelsveranderingen ten opzichte van vorig jaar. Maarrrrr....... bij de perceelsopgave bleek dat niet zo te zijn. Alle percelen moeten nalopen. Bijna allemaal was er wat mee, terwijl in het bedrijf niks is veranderd. Een paar keer eruit geklapt, kon je weer van voor af aan beginnen met doorlopen van de opgave.

 • jongveeopfok

  Sieko, wanneer je bericht krijgt dat je de gecombineerde opgave MAG invullen, gelijk de telefoon pakken en een papieren versie bestellen.
  Binnen een paar dagen thuis en het invullen werkt geweldig!

 • Martin Oldenhof

  Ik heb het laatste gedeelte van de Gecombineerde opgave in de avonduren ingevuld. Ging beter als overdag, werd er niet uitgegooid met een of andere (al wel 12x gehad) foutmelding.
  Percelen met een houtwal worden door RVO /DR altijd bij de schaduwrand afgetekend dus veel voor mij (woon in Twente) altijd weer veel intekenwerk. En bij mij viel het op dat ze de drinkbakken (deze zijn verplaatsbaar) ook netjes van de oppervlakte afhalen. Het moet daarginds ook niet gekker worden.

 • jh.koole1

  Ook ik ben al jaren in gevecht om de hectares te behouden. Nu heb ik de mazzel dat wij in een veenweide gebied wonen met ongeveer 69 percelen.
  Kan ieder jaar mijn lol op. Het is ook erg handig dat de beheerseenheden ieder jaar van nummer veranderen. Ik heb ieder jaar minstens 5 uur nodig om alles te controleren.

 • m.en.mh.miedema

  Het word steeds interresanter om maar grondloos te boeren, alle mest afvoeren en voer kopen.(en stik maar met je toeslagrechten) Scheelt heel veel ergernis(en werk), de grond wordt eigenlijk toch al te duur voor gras/mais/graan en door die stomme mestwetgeving mag je je grond ook nog niet eens optimaal gebruiken. De politiek/samenleving/zuivelindustrie wil wel een gondgebonden veehouderij, maar het wordt wel zo moeilijk en onaantrekkelijk mogelijk gemaakt.

 • agro1

  zgn boeren zonder grond is geen boeren maar industrie, er wordt nl niks geproduceerd.ciolos boppe

 • jordi 1455

  Als er al jaren hectares verdwijnen en alle boeren hebben het daar over dan kan ik de conclusie trekken dat de overheid dit met opzet doet, het wordt tijd dat deze vorm van diefstal stopt en desnoods tot de hoogste rechter.

 • koestal

  doet Dijksma aan landjepik ?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.