Home

Nieuws 454 x bekeken

Pleidooi opheffen handelsembargo Cuba

Washington – Een groep van 44 zakenmensen, diplomaten en hooggeplaatste militaire officieren in de Verenigde Staten (VS) pleit voor gedeeltelijke opheffing van het handelsembargo tegen Cuba. Onder de ondertekenaars is mede-eigenaar Andrés Fanjul van suikerrietproducent Fanjul. Tot de VS een handelsembargo instelde in 1960 was Cuba een belangrijke exporteur van suiker en suikerproducten.

Andere ondertekenaars zijn onder meer oud-directeur van de veiligheidsdienst John Negroponte en het oud-hoofd van het Amerikaanse leger in Latijns Amerika, James Stavridis. De groep stelt in een brief dat het Amerikaanse beleid steeds meer afwijkt van de wereldwijde norm. De groep wil concreet dat Cubaanse import- en exportlicenties voor private bedrijven worden erkend.
De groep stelt dat de regering-Obama een 'ongekende kans' heeft om betrekkingen aan te halen, zonder direct de druk op de regering wat betreft mensenrechten te verlichten. De Amerikaanse kamer van koophandel organiseert volgende week een missie naar Cuba die bedoeld is begrip over de economische omstandigheden te vergroten. Onder de deelnemers is financieel directeur Marcel Smits van agriconcern Cargill.
De VS stelde na de communistische revolutie in 1960 een beperkt handelsembargo in dat in 1962 is opgevolgd door een uitgebreid handelsembargo. Volgens een opiniepeiling die is gepubliceerd door de Atlantic Council wil 56 procent van de Amerikanen dat de VS haar beleid wat betreft Cuba aanpast. In de staat Florida, waar de meeste Cubaanse vluchtelingen wonen, is 63 procent voor beleidswijziging.

Of registreer je om te kunnen reageren.