Home

Nieuws 1 reactie

PBL: Nederlandse ruimtelijke ordening Europeaniseert

Den Haag – Hoewel de EU formeel geen ruimtelijk beleid heeft, is vrijwel het hele Nederlandse grondgebied gedekt door één of meer Europese beleidskaders. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving, PBL. "Europa is daarmee van groot belang voor de ruimtelijke inrichting van Nederland", vindt de organisatie, die vreest dat dit botst met de verdere decentralisatie van overheidstaken.

PBL adviseert daarom de regie op het niveau van de rijksoverheid te houden, omdat de rijksoverheid verantwoordelijk is voor het omzetten van Europese richtlijnen in nationale regelgeving, waarmee de rijksoverheid de ruimtelijke ordening vormgeeft. Ook wordt de rijksoverheid door Europa aangesproken op de implementatie van Europese wet- en regelgeving. Daarnaast heeft alleen de nationale overheid invloed op het EU-beleid. "Het rijk kan dus wel taken decentraliseren, maar blijft aanspreekbaar op die terreinen en zal daarom ook actief een rol moeten blijven vervullen", concludeert PBL.

Eén reactie

  • Mozes

    Dit bericht roept bij mij het gevoel op van ambtenaren die hun baan veilig willen stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.