Home

Nieuws 1 reactie

Overtuigen werkt averechts in middelendebat

Wageningen - In het debat over de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen helpt het niet de ander te overtuigen. Dat zegt psycholoog Fred van Woudenberg, die bij de Gezondheidsraad betrokken was bij het schrijven van het rapport over de gevaren van gewasbeschermingsmiddelen voor omwonenden.

Van Woudenberg zegt dat de mens geneigd is informatie te vinden die past bij de ingenomen standpunten, niet om standpunten te veranderen aan de hand van de informatie. Dat geldt zowel bij boeren als bij burgers. Elkaar proberen te overtuigen kan zelfs averechts werken, zegt hij.

Waar burgers de gevaren van gewasbeschermingsmiddelen wellicht overdrijven, zijn de agrarisch ondernemers geneigd de gevaren te bagatelliseren, ook omdat ze beide in een andere positie zitten. De boer heeft voordeel van het gebruik van de middelen, de burger niet.

Joris Baecke, portefeuillehouder plantgezondheid bij LTO Nederland, zegt dat boeren nadrukkelijk de burgers moeten opzoeken.

Eén reactie

  • info36

    Volgens mij moeten we ons schuldig voelen dat we boer zijn. Dank je LTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.