Home

Nieuws 2 reacties

Onderzoek naar Europese landbouwadviescommissies

Brussel - De Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly heeft een onderzoek opgestart naar de honderden expertcomités die de Europese Commissie bijstaan met advies. Ze wil nagaan hoe evenwichtig en transparant ze zijn samengesteld en heeft vooral aandacht voor de comités die advies verlenen over het landbouwbeleid. Dat meldt Vilt.

Omdat meer dan een derde van de Europese begroting naar het landbouwbeleid gaat en de Commissie momenteel veertien landbouwadviesgroepen aan het oprichten is, focust O'Reilly vooral op deze comités.

O'Reilly trad in oktober 2013 aan als ombudsvrouw en kondigde aan dat ze ten volle gebruik zou maken van haar initiatiefrecht om 'systemische problemen' in de administratie van de EU te onderzoeken. De Europese Commissie leunt zwaar op het advies van honderden expertcomités om wetgeving en beleid vorm te geven, aldus O'Reilly. "Het is van het allergrootste belang dat deze comités evenwichtig zijn en zo transparant mogelijk te werk gaan. Zo kan het publiek het werk dat ze leveren vertrouwen en controleren."

O'Reilly wil uitzoeken in welke comités sprake is van een problematische belangenvertegenwoordiging, of het aanstellen van leden 'op persoonlijke titel' door de beugel kan en of de comités de nodige transparantie aan de dag leggen.

Laatste reacties

  • minasblunders1

    Die zal de rest van haar leven met één oog open moeten slapen.

  • Elevage

    O'reilly for president!

Of registreer je om te kunnen reageren.