AlgemeenNieuws

Nieuwe natuur helpt veehouderij niet

Den Haag – De overheid kan de ontwikkeling van veehouderijen bij Natura 2000-gebieden niet borgen door de realisatie van nieuwe stukjes voor stikstof gevoelige natuur.

Dat kan geconcludeerd worden uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Volgens het ministerie van Economische Zaken heeft de uitspraak van het Hof vooralsnog geen gevolgen voor het stikstofbeleid in de programmatische aanpak stikstof (PAS).

De Europese rechters keken naar het tracébesluit voor de verbreding van de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch.  Daarbij had  de minister aangegeven dat er extra natuurgebied wordt gerealiseerd, dat de negatieve gevolgen voor de natuur zou wegnemen (mitigeren). De Europese rechter zegt echter dat hier sprake is van natuurcompensatie. Dat mag, maar kan alleen worden toegepast voor projecten van groot openbaar belang. De uitbreiding van een veehouderij zal nooit een project van groot openbaar belang zijn.

De vraag is nu of de mitigerende maatregelen (herstel- en beschermingswerkzaamheden) in de programmatische aanpak de juridische toets van de Europese rechter kunnen doorstaan. Als het echt om werkzaamheden gaat die bestaande natuur versterken is dat zo, als het gaat om de aanleg van nieuwe stukken kwetsbare natuur, dan past dat niet binnen de regels van de Europese rechter.

Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma zegt in een eerste reactie dat het ministerie studeert op het arrest van het Luxemburgse hof. Ondertussen is het ministerie al begonnen om alle gebiedsanalyses voor de programmatische aanpak stikstof tegen het licht te houden. Het ministerie gaat op basis van wat nu bekend is ervan uit dat de gevolgen zijn op te lossen en dat de EU-uitspraak geen gevolgen heeft voor de PAS.

De Raad van State moet aan de hand van het arrest van de Europese rechters bekijken op welke manier de bezwaren tegen de verbreding van de A2 juridisch vorm moeten krijgen. De Raad van State kan het tracébesluit vernietigen, waarna de hele procedure opnieuw gevoerd moet worden.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin