Home

Nieuws 491 x bekeken

Moeilijk 2013 voor FloraHolland

Aalsmeer – FloraHolland heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van €7,4 miljoen. Een jaar eerder boekte de sierteeltveiling nog bijna €8 miljoen winst. Het is voor het eerst dat het bedrijf rode cijfers schrijft sinds het in 2008 uit een fusie van twee veilingen ontstond.

Het verlies wordt veroorzaakt door de snelle verandering van de wijze van afzet. Kwekers kiezen steeds vaker voor directe afzet aan afnemers in plaats van klokafzet. Daardoor dalen de inkomsten voor de veiling. De bedrijfsvoering wordt daarom aangepast. Eerder werd al het schrappen van 200 voltijdsbanen aangekondigd.
De totale reorganisatiekosten die in oktober 2013 zijn afgekondigd, bedragen circa €22 miljoen. De kosten van de reorganisatie drukten het nettoresultaat. Daarnaast hadden faillissementen van twee grote handelsbedrijven en een afschrijving op bouwgrond een negatief effect. Eerst ging Ciccolella ten onder en vervolgens Florimex.
FloraHolland verhandelde in 2013 iets minder planten en bloemen (12,4 miljard stuks tegen 12,5 miljard in 2012). Ondanks deze volumedaling steeg de omzet met 1,8 procent tot 4,5 miljard euro. De stijging komt doordat de producten tegen een gemiddeld hogere prijs konden worden afgezet. Zo'n 85 procent van de bloemen en planten die bij de veiling wordt behandeld, is bestemd voor de export.
"Europese consumenten bleven ons product in het lastige jaar 2013 trouw. Ik realiseer me goed dat ik dan over het grote geheel spreek. De resultaten van onze individuele leden kunnen verschillen en veel bedrijven hebben het al langer zwaar in deze sector", zegt directeur Lucas Vos in een toelichting. FloraHolland verwacht dit jaar een winst van circa €7 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.