Home

Nieuws 28 reacties

Ministerie zag fosfaatverbod derogatiebedrijven als 'technisch punt'

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken heeft het verbod op fosfaatkunstmest bij derogatiebedrijven beschouwd als technisch punt.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer als verklaring waarom het verbod niet eerder is gecommuniceerd. Het verbod op fosfaatkunstmest voor derogatiebedrijven was een eis van de Europese Commissie. "In het licht van het grote overschot van fosfaat uit dierlijke mest wil de Europese Commissie dat zoveel mogelijk fosfaat uit dat overschot wordt gebruikt, in plaats van fosfaat uit kunstmest als het ware nog aan dat overschot toe te voegen", schrijft Dijksma. "De Nederlandse delegatie heeft dit als een technisch punt beschouwd, gegeven het feit dat uit de derogatierapportage blijkt dat derogatiebedrijven maar een beperkt deel, gemiddeld 3 procent, van de fosfaatgebruiksruimte opvullen met kunstmest. Uit recente proeven van Wageningen UR blijken daarnaast goede resultaten behaald te kunnen worden als rijenbemesting met dierlijke mest plaatsvindt in plaats van met kunstmest. Dit biedt ondernemers, in combinatie met mestscheiding, mogelijkheden voor vervanging van kunstmest door dierlijke mest", schrijft Dijksma.

Ze verwijst daarnaast naar het voornemen van de sector zelf om kunstmest te vervangen door dierlijke mest. Hierover is in 2011 een ketenakkoord fosfaatkringlopen gesloten, waarin de ambitie is geformuleerd dat de veehouders in 2015 alleen nog mineralen van dierlijke oorsprong gebruiken. Op basis van deze overwegingen heeft Nederland het verbod geaccepteerd.

Dijksma erkent de slechte communicatie over dit verbod. "De voorwaarde om gebruik van fosfaat uit kunstmest niet langer toe te staan is onderbelicht gebleven. Ik stel vast dat de communicatie beter had gekund."

In de brief schrijft Dijksma tevens dat het verhogen van het aantal fysieke controles op derogatiebedrijven van 3 naar 7 procent een wens is van de Europese Commissie. Hiervoor hoeft de wet niet te worden aangepast.
In de brief schrijft Dijksma dat de onderhandelingen voor derogatie langdurig, intensief en moeilijk zijn geweest. Gedurende het onderhandelingsproces heeft Dijksma verscheidene malen overleg gehad met vertegenwoordigers van de landbouwsector. "Het overleg met LTO is in de eindfase van de onderhandeling over de derogatie met name gericht geweest op de hoofd- en knelpunten en het vinden van oplossing daarvoor", schrijft Dijksma.  Dit is opmerkelijk, omdat LTO zegt in de laatste fase van de derogatie-onderhandelingen hier niet bij betrokken te zijn geweest.

Laatste reacties

 • joannes

  Het is duidelijk! Verantwoordelijk maar het LTO óók want die waren betrokken bij het overleg. Nu dat zullen hete ledenvergaderingen worden! Want over terugdraaien wordt niet geschreven of gepraat!

 • rozagri1

  Mooi inkoppertje richting Europa voor NL: wat voor fosfaat geldt, zou dus zeker ook voor stikstof moeten gelden: meer stikstof uit dierlijke mest i.p.v. kunstmest.
  Onmiddellijk mineralenconcentraten uit mestverwerking toestaan als kunstmestvervangers!

 • abjongeneel

  Typisch een reactie van iemand die er zich wil uitdraaien.
  Anders ga je je niet verschuilen achter de Nederlandse delegatie, die het volgens haar als een 'technisch punt' zag.
  Ze heeft als staatssecretaris de derogatie, en de veranderingen daarbij , zelf in de 2e Kamer verdedigd.
  En zelf de 2e Kamer gevraagd het goed die derogatie, goed te keuren.
  Het minste wat dan verwacht mag worden is dat ze zelf vóór die tijd het rapport leest, en opmerkt wat veranderd is.
  Maar dat is blijkbaar te veel moeite geweest.

 • Fermer

  Volgens Mariska Vermaas is al in 2011 is al in het KETENAKKOORD afgesproken, dat vanaf 2015 kunstmestfosfaat verboden zou worden. Einde verhaal, einde discussie.

 • koestal

  De beste boeren zitten in Den Haag,wat een deskundigheid !!!!!!

 • koestal

  nu ook nog een lozingsverbod voor de riooloverstorten,zakt het fosfaatgehalte nog meer in het oppervlaktewater,waar de boeren steeds op afgerekend worden

 • Heijdravleesvee

  Dit is slechts 1 van de vele voorbeelden van de consequenties van het gebrek aan praktijkkennis waardoor op dit moment bijna dagelijks onwerkbare en onuitvoerbare regelgeving over ons heen wordt gestort.

  Wanneer komt het moment dat alle zichzelf respecterende vakbonden en LTO bestuurders, die dagelijks een vergadervergoeding ontvangen voor het aanwezig zijn in Den Haag, zich niet meer recht in de spiegel kunnen aankijken en gezamenlijk besluiten dat overleg met deze onbetrouwbare overheid het belang niet dient van hun opdrachtgever; de Nederlandse agrarische sector????

 • NwZwervel

  fosfaatgebruik op derogatiebedrijven 3% van de gebruiksruimte, maar die 'pak' je dan wel even: op veel mais-percelen kan dierlijke mest als rijenbemesting helemaal niet omdat met dat mestrijden de grond zo verdicht wordt dat mais in de sporen nauwelijks nog opkomt.
  dan ga je 3% schrappen en de hoofdstroom (bij sommigen 100% van de gebruiksruimte) ongemoeid laten.
  duidelijk niet de juiste persoon op de juiste plek: tijd om op te stappen! (en de 2eKamer onvolledig informeren is daarvoor een hele goede stok om ... )

 • Fermer

  @Heijdravleesvee, zolang de boeren hun vertrouwen niet opzeggen in de huidige belangenbehartigers, zal het gewoon zo doorgaan. Ze zaten er gewoon mee aan tafel in het ketenoverleg en hebben de achterban blijkbaar slecht vertegenwoordigd en hun daarna ook niet over de slecht behaalde resultaten geinformeerd.

 • maxisprint

  Ik snap er niks van; denkt Sharon nu dat je de dikke (fosfaat) fractie met een sleepslang als rijenbemesting bij de mais kunt brengen?
  Als je het met gewone drijfmest wil doen kan ik het nog begrijpen.

 • richard3

  domme emmerei je emmert over allerlei zaken en alleen maar negatief zijn, maar als het fantastische weekblad 'boerderij' geen groot onderzoek had gedaan naar het gebruik van fosfaatkunstmest, notabene bij de europese commissie zelf, was het waarschijlijk nooit bekent geworden. Bij deze van harte gefeliciteerd mensen met het uitgeven van dit grote nieuws, melkveehouders zullen jullie dankbaar zijn, geachte redactie van het welom geprezen (vakblad) boerderij.

 • richard3

  Geachte redactie van 'boerderij',
  Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig?? Onderzoekjes verrichten om ondernemend Nederland tegen het harnas in te jagen? Wat is nu het belang om bij de EU na te vragen, tot in de kleine lettertjes, wat de voorwaarden zijn voor de nieuwe derogatie? Het werkt alleen maar tegen, zoals nu blijkt. Hoogstwaarschijnlijk worden jullie betaalt door belanghebbenden, bijv. makelaars (adverteerders), of misschien zelfs door 'europa' en niet door grof betalende leden, die dus totaal geen belang hebben bij dit 'grote' nieuws. Als de redactie haar bek in het vervolg dichthoudt en gewoon doet waarvoor ze staan, nl. de leden (gewone hardwerkende boeren). IEDEREEN ABONNEMENT OPZEGGEN,NU!

 • Fermer

  @ mens en dier, ik zeg hier niets ten nadele van Boerdrij, ik zeg zelfs dat Mariska Vermaas, van Boerderij schrijft dat dit gegeven over de fosfaatkunstmest blijkbaar in 2011 al afgesproken was in het ketenakkoord, dus bekend bij die daar om tafel hebben gezeten.
  Verder probeer ik niet negatief te zijn, maar realistisch en als deze zaken je niet bevallen moet je niet de boodschapper afkatten, maar bij de desbetreffende verantwoordelijken te rade gaan lijkt me.

 • valtran142

  de mijn hher koestal zegt van alles wat ik hier lees het meest zinnige
  de rest loop achter de feiten aan zal altijd wel blijven
  maar daar kunnen ze niets aan veranderen
  eu maakt regeltjes Dijksma zegt netjes wat er van haar verwacht word (OK IS GOED)
  en daar kunnen we met zijn alle niets aan doen
  maar of die overstorten dicht blijven ik betwijfel het
  het scheelt wel 50 % denk ik als ze niet meer open gaan
  ik heb lang zo een sloot gewoond midden in de zomer flinke onweersbui soot ram vol
  eerst leeg maar alle andere sloten langs die sloot lopen ook vol
  als het opgedroogd is blijft er nog 30 cm stront in al deze sloten liggen
  waar is de rest gebleven????
  juist in het boeren land incl fosfaten(wasmiddellen ) zware metalen en dan nog de rest
  denk daar maar eens over

 • valtran142

  de mijn hher koestal zegt van alles wat ik hier lees het meest zinnige
  de rest loop achter de feiten aan zal altijd wel blijven
  maar daar kunnen ze niets aan veranderen
  eu maakt regeltjes Dijksma zegt netjes wat er van haar verwacht word (OK IS GOED)
  en daar kunnen we met zijn alle niets aan doen
  maar of die overstorten dicht blijven ik betwijfel het
  het scheelt wel 50 % denk ik als ze niet meer open gaan
  ik heb lang zo een sloot gewoond midden in de zomer flinke onweersbui soot ram vol
  eerst leeg maar alle andere sloten langs die sloot lopen ook vol
  als het opgedroogd is blijft er nog 30 cm stront in al deze sloten liggen
  waar is de rest gebleven????
  juist in het boeren land incl fosfaten(wasmiddellen ) zware metalen en dan nog de rest
  denk daar maar eens over

 • j.verstraten1

  Overleg met LTO? Ja, NADAT Dijksma naar buiten kwam met haar resultaat 80% gras en 230 op zand.(en de fosfaatkunstmest vergeet ze dan maar even). LTO had een verdedigbaar en goed alternatief voor zand: 250 N op alléén gras. Dat had enorm veel gezeik bespaard maar zelfs daar gingen de juristen in den Haag niet mee akkoord.

 • wmeulemanjr1

  Als het om de laatste fasen van derogatie gaat wil de overheid zelf bepalen zonder dan nog te overleggen met de sectorvertegenwoordigers, Dit vinden ze mooi gemakkelijk. Een klein kind doet ook eerst van alles en zegt dan achteraf sorry. Maar dit kun je ook verwachten van mensen uit de stad die ineens op de 'post' landbouw belangrijke beslissingen mogen nemen zonder er langdurig kennis van te hebben.

 • qwerty1230

  van die zogenaamde hooggeleerde geldverdieners die er helemaal geen verstand van hebben bepalen hoeveel mest boeren mogen rijden. alsof we dat zelf niet weten

 • andre39q

  Ja mens en dier goed idee abonnement opzeggen dan krijg je een callcenter aan de lijn die je een jaarabonnement wil verkopen met 30% korting ja je leest het goed 30% korting dus elk jaar opzeggen

 • koestal

  o wat een ambtelijke taal technisch punt ,daar kun je wel weer mee naar de WC,

 • koestal

  boeren worden steeds de hemel in geprezen en dan weer geschoffeerd door de politiek,huichelarij

 • henk11

  Klein beetje honger en er zijn veel problemen opgelost

 • koestal

  ,,TECHNISCH PUNT'',WAT HEBBEN ZE DAAR GOED OVER NA GEDACHT,dan mag je wel een academische opleiding gevolgd hebben

 • johannetje

  Zorg als belangenbehartiger ervoor dat je nooit voor het karretje van 'het mede verantwoordelijk zijn voor' wordt gespannen. De overheid is verantwoordelijk voor regelgeving en niemand anders.

 • koster

  Het zijn niet alleen de boeren die veel last hebben van de overheid en haar instanties. Neem van de week eens de moeite om enkele mensen die geen boer zijn te vragen van welke regelgeving zij last hebben op hun werk of uitkering. Wat zij contraproductief vinden en wat ze als 1e verandert willen hebben.
  Dan kom je erachter dat het geen exclusief boerenprobleem is. Of de wal gaat het schip keren of we worden met zijn allen langzaam gekookt. Soms vraag ik mij wel eens af of het in de jaren 30 ook zo ging. Dat het water steeds warmer werd en iedereen erin bleef zitten.
  Ik weet ook niet of we blij moeten zijn met Mevr Vermaas. Hoe lang had het anders geduurd? Soms kun je dingen beter pas weten in het groeiseizoen ipv ervoor.

 • koestal

  het fosfaatoverschot in Nederland komt voor een groot deel uit de riooloverstorten ,die spuien op het oppervlaktewater ,vooral in Zuid-Holland is de concentratie hoog door de dicht bewoonde bevolking

 • Hoogeind

  Het streven van de ZLTO is erop gericht om na 2013 een veehouderij te hebben zonder kunstmest. Het verbod op fosfaatkunstmest is een eerste en geslaagde stap in dit streven. Zie op de site van Pig Business 14-02-2011. 'Verplicht verwerken van mest op komst'. Een en ander is 3 jaar geleden al aan boeren in Wanroij medegedeeld. De ZLTO wil uiteraard kunstmest vervangen door varkensmest of mineralenconcentraten. In dat streven is het handig als boeren geen kalkammonsalpeter of maismeststoffen meer gebruiken. Kennelijk konden Brabantse boeren zich vinden in de ZLTO opstelling want de ZLTO is niet teruggefloten. In Brabant vallen de fosfaatbemestingsproblemen wel mee; de fosfaatgetallen zijn hier gemiddeld hoog als gevolg van de zeer royale bemesting in het verleden. De problemen liggen bij veehouders met lage fosfaatgetallen op gras- en maisland in Noord Nederland. De staatssecretaris treft m.i. geen blaam; ze heeft naar de ZLTO geluisterd zoals Boerderij terecht opmerkt.

 • koestal

  Die Dijksma moet eerst maar naar de landbouwschool,dan weet ze misschien waar ze het over heeft

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.