Home

Nieuws

Meer plattelandsgeld naar agrariërs

Den Haag – In het nieuwe plattelandsontwikkelings-programma (POP) gaat aanzienlijk meer budget naar de agrarische sector dan in het vorige POP.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van D66. Van het budget voor de tweede pijler van het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gaat 90 procent naar agrariërs. In de vorige periode was dit 65 procent. Dit komt omdat de Europese Commissie geen percentages meer vast stelt waaraan het budget besteed moet worden. Hierdoor heeft Nederland het deel van het budget voor het Leaderprogramma, waarmee bijvoorbeeld verenigingen steun konden krijgen, is verlaagd naar 6,5 procent van het budget. Dat deel komt buiten de agrarische sector terecht.

Dijksma wijst er tevens op dat provincies bij Leader-projecten duidelijker moeten maken wat de nut en noodzaak van de projecten is. Ook zullen alleen die gebieden met de beste ontwikkelingsstrategieën die direct inspelen op de behoeften in de streek in aanmerking komen voor een Leader-status.

Of registreer je om te kunnen reageren.