Home

Nieuws 10 reacties

Landbouwkandidaten direct gekozen voor EP

Brussel – Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) zijn met voorkeurstemmen gekozen voor het Europees Parlement (EP). Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van de verkiezingen.

Vrijdag worden de definitieve uitslagen van de verkiezingen bekend, waardoor definitief duidelijk wordt of ze in het Europees Parlement komen.
Schreijer-Pierik behaalde 110.000 voorkeurstemmen, waarmee ze de kiesdrempel van ongeveer 18.000 stemmen ruimschoots haalde. Ook Huitema, de Friese melkveehouder die op plaats zes stond voor de VVD, behaalde met 26.000 stemmen de kiesdrempel en komt in het Europees Parlement. De voorkeurstemmen heeft ook gevolgen voor  Eric Smaling, de nummer twee van de SP. Hij komt niet in het Europees Parlement, omdat Annemarie Mineur met voorkeurstemmen werd gekozen, waardoor Smaling plaats moet maken. De Brabantse CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij kreeg ook voldoende voorkeurstemmen om direct gekozen te worden.
CDA kreeg als gevolg van de lijstverbinding met ChristenUnie/SGP de meeste zetels tijdens de verkiezingen: vijf. D66 werd hoewel die partij de meeste stemmen kreeg, de tweede partij en kwam uit op vier zetels, net als de PVV. VVD en PvdA hebben drie zetels,  GroenLinks, ChristenUnie/SGP en SP komen op twee zetels. De Partij voor de Dieren komt voor het eerst in het Europees Parlement, de partij kreeg een zetel.  Ook de Duitse zusterpartij Partij für Menschen, Umwelt und Tierschutz wist een zetel te bemachtigen. De dierenpartijen in de andere lidstaten kregen net niet genoeg stemmen om een zetel te bemachtigen. PvdD is aan het onderzoeken met welke partijen ze samen een fractie kunnen vormen in het EP.
In de totale Europese uitslag blijven de Christendemocraten EVP (CDA) de grootste partij met 214 zetels, zij hadden 265 zetels. De EVP zal waarschijnlijk ook de nieuwe Eurocommissaris leveren. Ze hebben de Luxemburger Jean-Claude Juncker als kandidaat aangewezen.

De opkomst voor de Europese verkiezingen was in Nederland met 37 procent iets hoger dan bij de vorige Europese verkiezingen in 2009. In Europa ging in totaal 43,09 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

De komende maanden zullen de Europese fracties gaan bepalen welke kandidaten in welke commissie komen. VVD-kandidaat Jan Huitema gaat voor een zetel in de landbouwcommissie. Hij schat zijn kansen hoog in. "De landbouwcommissie is niet zo populair in de ALDE-fractie, dus ik maak best kans", aldus een blije Huitema. Hij vindt het belangrijk dat er iemand namens Nederland in de landbouwcommissie komt.

Laatste reacties

 • koestal

  Hopelijk hebben de boeren wat aan deze landbouwvertegenwoordigers,het is hard nodig in deze tijd waarin ze de landbouwsubsidies proberen af te bouwen,anders zijn de boeren volledig overgeleverd aan de retailers

 • johannetje

  Onze hoop in bange dagen. Maak er samen met Annie wat moois van daar in Brussel. Genoeg te doen!

 • agri2

  Voor de partijbonzen waren de landbouwkandidaten niet goed genoeg voor een verkiesbare plaats, maar wij boeren (die wel gewoon naar de stembus gaan) hebben het nog de goede kant op kunnen draaien.

 • henk l

  anie en jan bak er wat van jullie hebben onze stemmen niet voor niets gekregen,

 • henk l

  anie en jan bak er wat van jullie hebben onze stemmen niet voor niets gekregen,

 • henk l

  anie en jan bak er wat van jullie hebben onze stemmen niet voor niets gekregen,

 • Nell.

  De eenige manier om als Boer je stem te laten horen en wat meer invloed te hebben.Laat het voor CDA en VVD een waarschuwing zijn dat ze trouwe kiezers hebben op het platteland die op hen rekenen ook in de toekomst.

 • polsbroek

  En nu je mooie praatjes ten uitvoer brengen
  GEEN WOORDEN MAAR DADEN.

 • molenpad

  Ik weet niet hoeveel leden Nederland in de landbouwcommissie mag leveren want anders moeten alle gekozen (EP) kandidaten met een agrarische achtergrond zich aanmelden voor die commissie en daarna samenwerken met de nederlandse voormannen in de agrarische sector.

 • Elevage

  en dan willen we ook op de hoogte gehouden worden over de stand van zaken en dan niet alleen een paar weken voor de volgende verkiezingen!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.