Home

Nieuws 926 x bekeken

Jagers op zoek naar reekalfjes in weilanden

Amersfoort - De komende periode gaan jagers en leden van de Vereniging Het Reewild de boer op om te voorkomen dat reekalfjes gewond of gedood worden tijdens het maaien van weilanden.

Jagers en reewildkenners willen in mei en juni met boeren in hun regio op zoek gaan naar reekalfjes. Doel hiervan is om te voorkomen dat boeren tijdens het maaien de kalfjes verwonden of doden.

In de maanden mei en juni worden overal in ons land reekalfjes geboren. De reegeit brengt haar jongen bij voorkeur ter wereld in het hoge gras waar de kalfjes goed verborgen zijn. Mei en juni zijn echter ook de maanden waarin boeren hun gras maaien en kalfjes het slachtoffer dreigen te worden van de maaimachines.

Jagers en reewildkenners onderhouden nauwe banden met boeren in hun regio. Dit maakt dat zij in deze periode van het jaar boeren hun diensten aanbieden om de kalfjes, voorafgaand aan het maaien, te redden.
Eerst worden te maaien percelen opzettelijk verontrust zodat de reegeiten hun kalveren zelf verplaatsen naar een veiliger gebied. Daarna worden, vlak voor het maaien, de percelen nagezocht op achtergebleven kalfjes. Eenmaal gevonden worden deze kalfjes aan de zijkant van weiland gelegd. De reegeit zoekt daarop het kalf meestal zelf weer op. De boer kan ondertussen zijn maaiwerkzaamheden verrichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.