Home

Nieuws 3 reacties

Hoger inkomen bij grote rol boerin

Doetinchem - Het bedrijfsinkomen van landbouwbedrijven is hoger naarmate de invloed van de boerin op de boerderij groter is. Dat meldt V-Focus, het vakblad voor agrarische adviseurs en bestuurders in de dierlijke sector.

Op bedrijven waar de invloed van de vrouw minder groot is of afwezig vertonen de boeren meer haantjesgedrag. Zij kicken op de groei van het bedrijf, zelfs als dat ten koste gaat van het inkomen. Vrouwen daarentegen zorgen voor beslissingen op het boerenerf die het inkomen ten goede komen.

Hoewel de Nederlandse land- en tuinbouw nog steeds voornamelijk een mannenwereld is, neemt de invloed van vrouwen wel langzaam toe. In Nederland werkt inmiddels op 52,6 procent van de agrarische bedrijven de boerin actief mee. Steeds vaker speelt zij daarbij een doorslaggevende rol in de besluitvorming. Volgens V-Focus mogen erfbetreders er wel eens meer rekening mee houden dat de vrouw een belangrijke medebeslisser is.

Laatste reacties

  • Schaapje

    Wij vrouwen staan ons mannetje wel!

  • farmerbn

    Wetenschappelijk is het moeilijk te bewijzen want dan zou je twee echt identieke bedrijven één met een vrouw en één zonder vrouw moeten hebben. Er zijn geen identieke boerderijen dus V-focus moet deze bewering op een ander argument hebben waargenomen. V-focus beweert dat boeren on-economischer investeren dan boerinnen. Het verschil is volgens mij dat boeren vaak bedrijfsmatig geld uitgeven en hun vrouwen vaak privé (kapper,kleren,vakanties enz.). Dus bij de mannen is de winst lager en de uitgaven voor privé lager en bij de vrouwen is de winst hoger en de privé-uitgaven hoger. Maakt dus misschien niet zo veel uit. Leuk voor V-focus om dat te onderzoeken.

  • koestal

    Ze mogen ook wel eens in het zonnetje gezet worden ,maar moeten ook een volwaardige beloning krijgen voor hun werk en inbreng,daar mankeert nog wel eens wat aan !

Of registreer je om te kunnen reageren.