AlgemeenNieuws

‘Handelsakkoord goed voor bescherming landbouwproduct’

Brussel – Het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada zorgt voor een grotere bescherming van de benamingen van de belangrijkste landbouwproducten. Dat zegt Eurocommissaris Karel de Gucht na afloop van de Europese handelsraad.

“Met het akkoord wordt meer dan 99 procent van de douanerechten afgeschaft. Dit levert vooral voor de handel in diensten en investeringen een aanzienlijk grotere markttoegang”, aldus De Gucht. Hij wijst op de voordelen van het akkoord, zoals grotere bescherming van intellectuele eigendomsrechten en de bescherming van benamingen van de belangrijkste landbouwproducten. Het handelsakkoord, dat naar verwachting over niet al te lange tijd wordt gesloten, zal naar waarschijnlijk leiden tot 23 procent stijging van de bilaterale handel, met 36 miljard euro. Het zal een stijging van het Europees BBP met 12 miljard euro per jaar tot gevolg hebben.

Tijdens het overleg tussen de Europese handelsministers is ook gesproken over het handelsakkoord TTIP tussen de VS en de EU. De Gucht zei hierbij blij te zijn dat Duitsland heeft aangegeven achter TTIP te staan. Eerder dreigde Duitsland zelf onderhandelingen te gaan voeren met de VS, als een Europees handelsverdrag te lang zou duren.

Beheer
WP Admin