AlgemeenNieuws

Groningen heeft ganzenakkoord

Groningen – Boerenorganisaties en natuurorganisaties in Groningen hebben een ganzenakkoord gesloten. De partijen werden het eens over de periode waarin verschillende ganzensoorten rust krijgen om te overwinteren maar ook over de hoogte van vergoedingen die boeren krijgen voor schade aan gewassen.

Het akkoord krijgt een looptijd van zes jaar en een budget van in totaal 3 miljoen euro.

Voor alle trekganzen, inclusief de grauwe gans en de brandgans, is een winterrustperiode afgesproken van 1 november tot 1 maart. Kolganzen krijgen een winterrustperiode die een maand langer duurt, omdat het met deze soort internationaal minder goed gaat. Buiten deze perioden mogen ganzen bestreden. De beesten mogen volgens het akkoord in de winter ook opzettelijk verontrust worden wanneer ze zich op gewassen of gras bevinden.

Het Groninger ganzenakkoord stoelt op het landelijke ganzenakkoord, dat eerder afketste. Onder de ondertekenaars zijn LTO Noord, BoerenNatuur, Groninger Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Jagersorganisaties tekenden niet mee. De onderhandelingen werden geleid door gedeputeerde Henk Staghouwer. De ChristenUnie-politicus hechtte eraan dat de nieuwe afspraken financieel gezien geen open einde hebben.

In Groningen komen zowel trekganzen als zomerganzen voor. Het doel van het Groninger akkoord is om ervoor te zorgen dat de verschillende ganzenpopulaties in stand blijven, maar dat de schade die zij veroorzaken niet verder toeneemt. Dat gebeurt door foerageergebieden aan te wijzen en afspraken te maken wanneer en waar ganzen met rust gelaten worden of juist verstoord mogen worden.

Boeren en natuurbeheerders maken in goed overleg met de zeventien wildbeheereenheden in Groningen nadere plannen hoe zij te werk zullen gaan om gewasschade door ganzen te beperken en de populaties zomerganzen in toom te houden.

Beheer
WP Admin