Home

Nieuws 2335 x bekeken 2 reacties

Grondprijs stijgt zeven procent

Apeldoorn – De waarde van een hectare landbouwgrond lag afgelopen maand gemiddeld zeven procent hoger dan de maand ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster.

In maart dit jaar lag de gemiddelde waarde van landbouwgrond op €49.111 per hectare. In april legden boeren er gemiddeld €52.738 per hectare neer voor los agrarisch land. Akkerbouwland bracht afgelopen maand gemiddeld €54.142 per hectare op. In maart was dat €53.571. De waarde van grasland steeg harder in dezelfde periode. In maart lag de prijs op €46.112 per hectare. Een maand later was dat €48.878 per hectare.

Ook over een langere periode blijkt dat de waarde van landbouwgrond stijgt. In april 2013 bracht een hectare landbouwgrond gemiddeld €49.602 op. April dit jaar is volgens het Kadaster de grond 6,3 procent meer waard.

Eerder noteerde het Kadaster altijd lagere gemiddelde grondprijzen dan de werkelijke marktwaarde. Dit kwam hoofdzakelijk door de toen gehanteerde selecties. Het zelfstandig bestuursorgaan heeft per 1 januari 2014 de selectiecriteria gewijzigd. In de berekening worden nu alle transacties meegenomen met een grootte vanaf 0,25 hectare. Eerder was dat 1 hectare. In de nieuwe methodiek worden van alle meegenomen transacties de bovenste en onderste 5 procent buiten beschouwing gelaten op volgorde van gemiddelde prijs. Eerder werden alleen de transacties meegenomen met hectareprijzen tussen de 10.000 en 60.000 euro per hectare.

Laatste reacties

  • Demeter Griend

    Dan kan de prijs voor los land ook omhoog.

  • ikkethuis

    Ik vind het lage prijzen die vermeld worden, en moeten volgens mij hoger zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.