Home

Nieuws 3119 x bekeken

Grondbelegger Fagoed snakt naar geld

Grondbelegger Fagoed Erfpacht sluit 2013 af met minder hectares in zijn beleggingsportefeuille, maar had 'met gemak' tientallen miljoenen euro's kunnen investeren in landbouwgrond.

Niet het aanbod van grond, maar de beschikbaarheid van geld voor grondinvesteringen speelt Fagoed parten. De belegger zag zijn grondportefeuille vorig jaar slinken. Op 31 december 2013 had Fagoed 5.014 hectare landbouwgrond in volle eigendom en uitgegeven in erfpacht. Het jaar daarvoor was dat nog 5.199 hectare. Sinds 2010 ziet de belegger de grondportefeuille kleiner worden.

Directeur Kees Kaffka van Fagoed is ontevreden over vorig jaar. "Qua rendement hebben we het redelijk goed gedaan. Ik ben niet tevreden, omdat we minder grond in onze portefeuille hebben", zegt hij. Een kanttekening bij de afname is wel op zijn plaats. Binnen de Fagoed-financiering hebben erfpachters het recht om op bepaalde momenten de blote eigendom van de in erfpacht zijnde gronden terug te kopen. Kaffka: "Vorig jaar kochten boeren zo'n 650 hectare terug. Fagoed sloot voor zo'n 500 hectare nieuwe financieringen af en ging dus netto 150 hectare achteruit.

Fagoed kocht vorig jaar 28 objecten voor ruim 17,4 miljoen euro. "We hadden met gemak wel het dubbele kunnen afzetten", zegt Kaffka. De directeur zegt dat veel boeren informeren naar de 'sale and lease back'-constructie met terugkooprecht. Er is dus wel interesse onder boeren, maar niet echt onder investeerders. Volgens Kaffka komt dit doordat in de loop van vorig jaar beleggers anders tegen fondsen zoals die van Fagoed aankijken. Fagoed is een financieringsproduct met een zogenoemde 'inflatie-hedge'. De indexering van de grond in het fonds wordt jaarlijks aangepast op basis van de 'consumentenprijsindex alle huishoudens'. "Nu de inflatie laag is vinden beleggers dergelijke fondsen minder sexy" aldus Kaffka. Ondanks de terughoudendheid bij financiers verwacht Fagoed de komende twee tot drie jaar 100 miljoen euro op te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.