Home

Nieuws

'Groenfinanciering voor melkveehouders onbereikbaar'

Amsterdam – Groenfinanciering moet voor gangbare melkveehouders beter toegankelijk worden. Momenteel zijn regels nauwelijks toepasbaar.

Dat vinden manager agrarisch Cor Bruns van ING en directeur Huub Keulen van Rabobank Groen Bank. Eén van de eisen is dat je niet meer dan 15.000 kilo melk produceert per hectare.

In 2009 ontving melkveehouder Anton Stokman in Koudum de eerste groenfinanciering in de melkveehouderij, maar dan binnen de categorie 'overig'. Niet lang daarna werd melkveehouderij een categorie. Om voor groenfinanciering in aanmerking te komen, moeten boeren een aantal punten scoren op de Maatlat Duurzame Veehouderij, die vooral is toegesneden op de biologische sector.
Groenfinanciering is bedoeld voor de 10 procent koplopers in een sector. De melkveehouderij verduurzaamt wel degelijk, aldus Bruns en Keulen, maar wordt hier op dit moment niet beloond. Bij Groenfinanciering krijgen ondernemers op een deel van de investeringssom een rentekorting van 1 procent. Het geld komt van zogeheten Groenbanken waar spaarders fiscaal voordelig geld inleggen.
De bankiers zien ook graag mogelijkheden voor varkenshouders en pluimveehouders om met groenfinanciering stalsystemen te financieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.