Home

Nieuws 786 x bekeken

Greenyard Foods profiteert van verkoop Lutosa

Gent – Groente- en fruitverwerker Greenyard Foods heeft in 2013 een winst geboekt van 61,8 miljoen euro, een vervijfvoudiging ten opzichte van een jaar eerder.

De sterke winststijging is goeddeels het gevolg van de verkoop van aardappeldivisie Lutosa. De onderdelen die restten, boekten meer omzet maar vooral door een hogere belastingdruk wel een verlies.
De omzet uit voortgezette activiteiten steeg met 1,8 procent tot 623,1 miljoen euro. Bij constante wisselkoersen was de omzet 3 procent toegenomen. Het bedrijf dook 3,5 miljoen euro in het rood, waar een haar eerder nog ruim 629.000 euro winst geboekt is. Het bedrijf verkocht mede vanwege de verliezen die de laatste jaren werden opgelopen Lutosa voor 225 miljoen euro aan de Canadese fritesproducent McCain.
Door deze transactie was het gebroken boekjaar 2013/14, dat liep tot en met 31 maart, opnieuw een overgangsjaar. Met diepvriesgroenten boekte Greenyard Foods 0,5 procent omzetgroei. Het bedrijfsresultaat uit normale bedrijfsvoering steeg met 20 procent tot 11,7 miljoen euro. Het onderdeel is goed voor ruim 65 procent van de totale omzet. De conservendivisie zag de omzet 4 procent groeien terwijl de winstgroei 9 procent steeg tot 13,9 miljoen.
Greenyard Foods betaalde 7,5 miljoen euro aan belastingen, tegen minder dan 70.000 euro een jaar eerder.  Financieel directeur Valerie Vanhoutte schrijft dat toe aan het "voorzichtigheidsprincipe" dat ze heeft gehanteerd. Het bedrijf kon belastingvorderingen opzetten voor overgedragen fiscale verliezen maar zag daarvan af. De belastingrekening zal normaliter de komende jaren lager uitvallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.