Home

Nieuws 3491 x bekeken 1 reactie

Geen afdekplicht tot 2018 voor oude mestsilo's

Den Haag - Mestsilo's die voor 1 juni 1987 zijn gebouwd hoeven tot 1 januari 2018 niet afgedekt te zijn. In de Activiteitenregeling milieubeheer is de hoofdregel voor het afdekken van mestbassins opgenomen.

Volgens deze regel moet een mestbassin, niet zijnde een mestkelder, voorzien zijn van een afdekking. Dit houdt in dat ook een in 1985 opgerichte mestbassin moet zijn afgedekt. Voor de afdekking van mestbassins die vóór 1 juni 1987 zijn gebouwd geldt echter een overgangsregeling, die in april van dit jaar is aangepast. Hieruit komt voor dat voor mestbassins van voor 1 juni 1987 tot januari 2018 vrijgesteld is van afdekplicht. De keuringsplicht blijft wel van kracht. De wetgever vond het oude overgangsrecht, waarbij de afdekplicht was gekoppeld aan de resterende keuringstermijn, nodeloos ingewikkeld.

Eén reactie

  • farmerbn

    Sommige mestsilo's moeten afgedekt zijn en andere niet. Afdekken zou nodig zijn om het milieu minder te belasten maar dat geldt dus niet voor silo's van voor 1987. Tegenwoordig zijn we ook verplicht om stikstof toe te voegen in de uitlaat van dieselmotoren omdat beter voor het milieu zou zijn. Misschien zijn niet afgedekte mestsilo's wel beter voor het milieu dan wel afgedekte? En hoeft een veehouder met een mestsilo zonder afdekking geen adblue te gebruiken? Kunnen we ook meteen stoppen met injecteren van mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.