Home

Nieuws 3 reacties

Nieuw kwaliteitssysteem voor diervoerders

Rotterdam - Alle diervoerders die melkveehouders vanaf dit najaar inkopen, moeten afkomstig zijn van gecertificeerde leveranciers. Veevoerleveranciers komen alleen in aanmerking als zij voldoen aan nieuwe bovenwettelijke kwaliteitseisen die de voedselveiligheid moeten borgen. De vlees- en eiersector moeten dit voorbeeld gaan volgen.

Aanleiding is de vervuiling van rundveemengvoer met de giftige stof aflatoxine in 2013. De huidige kwaliteitssystemen voor de mengvoer (Trustfeed) en ruwvoer (CBV) worden vervangen voor dit nieuwe keurmerk.

De zuivelindustrie is initiatiefnemer en wil een 'witte lijst' van gecertificeerde bedrijven die diervoerders en voermiddelen verhandelen dan wel produceren. Alleen deze bedrijven mogen leveren aan melkveehouders. Bedrijven die niet voldoen aan de nieuwe bovenwettelijke kwaliteitseisen, mogen niet leveren aan melkveehouders. De zuivelindustrie hoopt hier mee incidenten als de aflatoxine-affaire te kunnen voorkomen.

FrieslandCampina wil met de oprichting van de nieuwe organisatie snel meer kwaliteit van voersector. Dit stelt voorzitter van de zuivelcoöperatie Piet Boer in een vraaggesprek met Boerderij. Boer is ontevreden over de lange tijd die het kost om de aangescherpte kwaliteitseisen voor elkaar te krijgen. De voersector moet niet intern blijven overleggen, maar knopen doorhakken, vindt hij. De voorgestelde einddatum van half juni om, na de aflatoxine-problemen eerder dit jaar, met nieuwe en betere regels te komen lijkt inmiddels al niet meer haalbaar, vreest Boer.

De FrieslandCampina-voorzitter stelt dat het belang van een onberispelijke kwaliteit in de hele zuivelketen enorm groot is. "Met name vanuit landen als China wordt hier enorm naar gekeken. De productveiligheid moet boven elke twijfel staan, juist ook in het traject van de boerderij tot aan de zuivelfabriek. Dan kun je geen gedoe hebben met de veevoerkwaliteit."

Boer heeft de indruk dat de kwaliteitsopvatting in de voersector sinds het ontstaan van Trustfeed iets zijn verslapt. "Dat mag niet zo zijn. De inspanningen moeten juist omhoog. Voerbedrijven die niet mee kunnen of willen, moeten worden uitgesloten van levering."

De nieuwe organisatie wordt in mei of juni formeel opgericht en dan wordt de naam bekendgemaakt. Vanaf september kunnen voerleveranciers zich aanmelden voor certificering. Vanaf 1 januari 2015 moet het nieuwe kwaliteitssysteem volledig operationeel zijn. Volgens Johan Schuttert, voorzitter van het nieuwe bestuur in oprichting, wordt het voer van gecertificeerde bedrijven niet duurder voor boeren dan nu. Hij verwacht dat een deel van de voerleveranciers niet aan de certificering kan voldoen. De pluimvee- en varkenshouderijsector is zijdelings bij het project betrokken, maar moet op termijn dit voorbeeld gaan volgen.

Laatste reacties

 • wvb

  Geld dit alleen voor krachtvoer of ook voor ruwvoer zodat ik ook geen gras meer van de buurvrouw kan kopen. Dus wel kostprijsverhogend want er moeten weer ambtenaren zelf gecreëerde baantjes invullen en dus betaald worden uit de markt.

 • koestal

  geld dit ook voor gras van natuurmonumenten en staatsbosbeheer ?

 • poldes

  gmp voeders,
  extra GMP voeders,
  extra certificering hard nodig?
  alles wat wij voeren is buiten gegroeid.
  zijn er soms veevoederhandelaren die van zichzelf weten dat het beter moet? en den nog een extra super plombe moeten invoeren.
  Deze branche maakt zichzelf een beetje belachelijk met alle uitzonderingen en onderscheidingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.