Home

Nieuws 2 reacties

Foodwatch vangt bot in kort geding

Amsterdam - Het kort geding dat Foodwatch aanspande tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om herkomst van vlees te achterhalen, heeft niets opgeleverd. Dat maakte de consumentenorganisatie vrijdag bekend. Foodwatch probeerde via de rechter openheid te krijgen over de vraag waar het vlees van het in opspraak geraakte slachthuis Van Hattem terecht is gekomen.

De slagerij uit Dodewaard raakte in opspraak toen bleek dat de NVWA het vlees niet geschikt vond voor menselijke consumptie of als diervoeding. Dat kwam omdat er paardenvlees was verwerkt in pakketten rundvleessnippers en andere producten.

De rechter kon niet beslissen over het openbaar maken van de documenten, omdat hij dan op de stoel van de NVWA zou gaan zitten. Eerder ving Foodwatch ook al bot toen het probeerde via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te achterhalen waar het vlees terecht is gekomen.

"De beslissing van vandaag vertraagt de transparantie die de consument verdient en die de sector nodig heeft", reageert Meike Rijksen van Foodwatch. Hoewel de organisatie een nieuw WOB-verzoek heeft ingediend, heeft ze er geen vertrouwen in dat de NVWA de gegevens op een later tijdstip alsnog openbaar zal maken. "De NVWA zal mogelijk een nieuw argument vinden om de informatie niet vrij te hoeven geven."

Volgens Rijksen is de kans aanwezig dat consumenten het mogelijk onveilige vlees nog in de vriezer hebben liggen. "Maar een nieuwe procedure duurt lang. De urgentie van deze zaak is dan verdwenen en het vlees zal zijn opgegeten", vervolgt ze. "Het is heel teleurstellend dat de NVWA met deze vertragende strategie wegkomt."

Laatste reacties

  • info48

    Natuurlijk geeft de NVWA geen duidelijkheid......want dan komt de incompetentie van deze, door angst en onkunde gedreven, organisatie aan het licht!!!!

  • Fermer

    Tevens binnenkort in dit theater: 'De U.S.A. vleesinvasie'. Geen Europese controle nodig, erg fijn voor de NVWA. En de consument? Kijken naar reclame's met aan Europese richtlijnen voldoend vee en samen met lekker dier de eisen in Nederland nog wat aan proberen aan te scherpen. En daarna in de supermarkt, met grote posters van ons vee en pakketjes met kleine etiketjes, kiezen voor het goedkope, geimporteerd uit Amerika, met toegevoegd diermeel (BSE) in de voeding, en met toediening van groeihormonen bij het vee, gewoon dit stukje vlees kiezen, en niet beter willen weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.