Home

Nieuws 636 x bekeken 2 reacties

Faunafonds keert €1,88 miljoen minder uit

Utrecht - Het Faunafonds heeft in 2013 €1,88 miljoen minder uitgekeerd dan in 2012. Dat blijkt uit het jaarverslag 2013. Gans blijft grootste veroorzaker van schade in de landbouw.

Het aantal ingediende verzoekschriften is afgenomen van 5.863 (2012) naar 5.110 (2013). Minder schade in rijpend fruit en het besluit om geen tegemoetkomingen meer te verlenen schade in het najaarsgras (grasschade in de maand oktober) zijn hiervoor de voornaamste redenen.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat ganzen nog steeds de grootste schadeaanrichters zijn, vooral aan graslanden. Zo'n 84 procent van de tegemoetkomingsbedragen die het Faunafonds jaarlijks uitkeert (€11.804.809), komt op het conto van ganzen. De schade door mees-achtigen aan fruit neemt met een kleine 6 procent een tweede plaats in, hoewel deze nog maar een kwart is van schade in het piekjaar 2012.

Het Faunafonds heeft in 2013 €578.071 aan onderzoekskosten uitgegeven. Doordat het Faunafonds bij veel onderzoeken als medefinancier optrad, is het totaalbedrag dat voor onderzoek is gegenereerd, ruim €829.000.

Het Faunafonds heeft in 2013 weer verschillende onderzoeken laten uitvoeren. Zo heeft het fonds, in samenwerking met het Productschap Zuivel, onderzoek laten doen naar de invloed van ganzen op salmonellabesmettingen op melkveebedrijven. Belangrijk resultaat van dit onderzoek is dat ganzen geen rol spelen bij chronische salmonellabesmettingen op deze bedrijven.

Laatste reacties

 • veenboer

  Het is belachelijk, schade word alleen maar meer en komt steeds vaker voor rekening van de eigenaar, terwijl de middelen om te bestrijden ook minder worden! Kunnen we in het vervolg de uren die aan het bestrijden / verjagen besteden vergoed krijgen?

 • Seizoenskrediet

  Eisen van het Faunafonds om in aanmerking te komen voor tegemoetkoming in het schade bedrag zijn belachelijk.
  Men dient zowat een loods over het perceel te bouwen en als er dan duidelijke sporen zijn van inbraak, dan is er misschien een kleine kans dat er een tegemoetkoming in de schade, veroorzaakt door wild, wordt uitgekeerd.
  Als de kans op schade door bepaald wild te hoog wordt, dan wordt dit wild gewoon op de vrijstellingslijst gezet, en kan de ondernemer het helemaal zelf uitzoeken, niet het wild maar de ondernemer wordt dan vogelvrij verklaard!
  Kraaien en Kauwen kunnen zich door verstedelijking ongehinderd voortplanten. De schades in gewassen rond dorpen en steden kunnen door vraat van deze vogels enorm worden. Middelen als vangkooien mogen niet gebruikt worden, ontheffingen worden nooit afgegeven.
  Wordt tijd dat ze de verantwoordelijke ambtenaren op de vrijstellingslijst gaan zetten, deze zijn een stuk trager, dommer en makkelijker te raken. Net als Kraaien en Kauwen worden dit er ook alleen maar meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.