Home

Nieuws 975 x bekeken 1 reactie

Efsa wil fors lagere zinknorm

Parma - De zinkgehaltes in diervoer kunnen omlaag. Dat concludeert de Efsa, de Europese voedselveiligheidsautoriteit, op basis van onderzoek.

De Efsa heeft nieuwe maximum gehalten voorgesteld. Die zouden, als ze inderdaad ingevoerd worden, kunnen leiden tot een vermindering van de totale zinkuitstoot uit de veehouderij met 20 procent.

De maximum zinkgehaltes in vleesvarkensvoer zouden van 150 mg per kilo voer terug moeten naar 100 milligram, evenals die voor rundvee- en kippenvoer. Voor kalkoenen denkt Efsa aan een norm van 120 milligram per kilo voer. In het geval phytase in het voer zit, kan het nog eens met 30 procent minder zink toe, aldus Efsa.

Diervoedingswetenschapper Paul Bikker van het Wageningen UR Livestock Research verwacht geen nadelige gevolgen voor de veehouderij als deze scherpere normen ingevoerd worden. De adviesnorm die Livestock Research hanteert, is met 60 milligram per kilo vleesvarkensvoer veel lager. Voor biggenvoer zou 80 milligram genoeg zijn, gebaseerd op gebruik van zinksulfaat. Het meeste voer dat in Nederland geproduceerd wordt, zit al ongeveer op de gehaltes die Efsa nu voorstelt, ook reeds een deel van het vleesvarkensvoer, aldus Bikker. In de pluimveehouderij verwacht hij eveneens weinig problemen.

Bikkers collega Roselinde Goselink voorziet geen problemen in de rundveehouderij, mochten deze nieuwe normen ingevoerd worden. Het Nederlandse krachtvoer varieert qua zinkgehalte tussen 60 en 130 milligram per kg, zegt zij. Honderd milligram zink in het compleet rantsoen is meer dan genoeg.

Eén reactie

  • agratax2

    Hoeveel is het natuurlijke percentage zink in veevoer (gras, graan etc.) Dit kan nooit ver afliggen van het optimale, de natuur is redelijk op elkaar afgestemd van nature. Dit is iets anders dan sleutelen aan laboratorium voer. Hier zoeken we naar het meest optimale of bedoelen we het laagste percentage zink waarbij de dieren nog productief zijn al dan niet met medicijnen die bij de meer natuurlijke samenstelling van het voer misschien niet nodig waren geweest. Bij al deze tests en regelgeving daarna zijn tot nu toe de pharmaceuten wel gevaren en hebben we als de boer de burger tegen ons in het harnas gejaagd. Moeten we hiermee doorgaan of moeten we een pas op de plaats maken en ons op nieuw orienteren op waar we heen willen en hoe dit te bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.