Home

Nieuws 1004 x bekeken 2 reacties

EC trekt voorstel bodemrichtlijn in

Brussel - De Europese Commissie (EC) heeft haar voorstel om een bodemrichtlijn in te stellen ingetrokken. Een bodemrichtlijn zou volgens de Commissie, die al jaren worstelt met een dergelijke richtlijn, meer kosten dan baten opleveren.

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca reageert positief op het besluit. "We zijn blij met het besluit. De Europese Raad heeft het voorstel jaren geblokkeerd omdat de bodemrichtlijn niet per se leidt tot een beter bodembescherming. De enige consequentie zou zijn dat er meer regels voor boeren zouden komen", zegt Pekka Pesonen van Copa-Cogeca. "De bodem is een waardevolle bron voor boeren. Het is een belangrijke productiefactor. Boeren spannen zich erg in om achteruitgang van de bodem als gevolg van erosie of vermindering van het organischestofgehalte tegen te gaan."

Pesonen vindt extra regelgeving om de bodem te beschermen, naast het Europees Gemeenschappelijke Landbouwbeleid en de bestaande milieuregelgeving niet nodig.

Laatste reacties

  • agratax2

    Regels verhogen de bodemvruchbaarheid niet. Boeren kunnen dit alleen doen als ze de financiele mogelijkheid krijgen om een goede vruchtwisseling te garanderen. De laatse 50 jaar moeten boeren constant overleven en dan komt de bodemvruchtbaarheid doorgaans in het grdrang.

  • m.en.mh.miedema

    Aanpassing van de mestwet zou al een hoop schelen, met de normen waar wij in ons regenrijke en vruchtbare klimaat nu zitten opgescheept plegen we roofbouw op onze hoog producerende gronden. Verplicht je eigen dierlijke mest afvoeren maar wel (deels) aan mogen vullen met kunstmest, de wereld op zijn kop!

Of registreer je om te kunnen reageren.