Home

Nieuws 11 reacties

Dijksma wil geen nationale regelgeving diertransporten

Den Haag – De Partij voor de Dieren vindt dat Nederland als lidstaat zelf maatregelen moet nemen om de transportduur van slachtdieren te verkorten. Dat heeft Marianne Thieme gevraagd tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer, nadat duidelijk is geworden dat de Europese Commissie geen maatregelen wil nemen om het welzijn van dieren tijdens transport te verbeteren.

"De Europese Commissie legt het verzoek van een meerderheid van het Europees Parlement en van Nederland en Denemarken naast zich neer. De Europese aanpak kan niet langer een excuus zijn voor Dijksma om geen actie te ondernemen", vindt Thieme.

Staatssecretaris Sharon Dijksma nuanceert het standpunt van de Europese Commissie. "De Commissie heeft inderdaad aangegeven nu niet meer met wetgeving te komen om de transportduur van slachtdieren te begrenzen. Maar we moeten niet vergeten dat we donderdag verkiezingen hebben en dat de samenstelling van de Europese Commissie daarbij ook zal wijzigen. Dijksma wijst Thieme erop dat ze ook is voor verbetering van het dierenwelzijn bij diertransporten. "We staan hierbij naast elkaar", aldus Dijksma. Ze zegt dat ze ook bij de nieuwe Europese Commissie zal blijven proberen de regels voor dierenwelzijn bij transporten aan te scherpen. Nederland trekt hierbij samen op met Denemarken. De Deense landbouwminister komt woensdag naar Nederland om verder te spreken over diertransporten.
Linda Voortman (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD) willen dat Dijksma begint met nationale regelgeving bovenop het Europees beleid, zodat in ieder geval de Nederlandse dieren beschermd worden voor lange transporten. Volgens Dijksma is dit niet mogelijk in verband met de Europese transportverordening waarin regels voor diertransporten zijn opgenomen. "Bovendien houdt dierenwelzijn niet op bij de grens. We boeken veel meer resultaat voor het welzijn van dieren als we dit Europees regelen in plaats van nationaal. Ik heb er vertrouwen in dat het Europees zal gaan lukken", zegt Dijksma.

Laatste reacties

 • koestal

  De linkse partijen hebben blijkbaar veel verstand van diertransporten

 • koestal

  De linkse partijen hebben blijkbaar veel verstand van diertransporten

 • Mozes

  In Brussel hebben ze meer verstand dan in Den Haag. Wij boeren hebben alle reden om blij te zijn dat Brussel er nog is.

 • Demeter Griend

  Hoef je ook geen klepkeuring meer
  Win-win situatie

 • Demeter Griend

  Hoef je ook geen klepkeuring meer
  Win-win situatie

 • Elevage

  Als je ze laat slachten in Nederland heeft die sector er ook een voordeel aan, transport blijft toch bestaan

 • anton1937

  Onzin partijen als GL en de PvdD willen de economie verstoren en benadelen. Zij doen er beter aan,om te stoppen met deze onzin.

 • Fokkoeien

  Moeten we als landbouw nog wel reageren op dezer partijen (GL en PvdD
  zij vinden het leven van dieren nu eenmaal belangrijker dan het leven van bv een mens er is geen kruid tegen gewassen.

 • Fokkoeien

  Moeten we als landbouw nog wel reageren op dezer partijen (GL en PvdD
  zij vinden het leven van dieren nu eenmaal belangrijker dan het leven van bv een mens er is geen kruid tegen gewassen.

 • polsbroek

  In een luchtballon laden met een felle oostenwind

 • koestal

  Anders kan ze niet probleemloos met de pony naar de manege,moet er een ambtenaar bij staan bij het inladen en een bij het uitladen,dat vind ze blijkbaar lastig

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.