Home

Nieuws 869 x bekeken

Dijksma broedt op EU-plan voor kwekersvrijstelling

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma wil zich niet in de kaarten laten kijken bij haar pogingen om in de Europese Unie een ruime vrijstelling van het kwekersrecht te realiseren.

De bewindsvrouw voor Economische Zaken probeert in de Europese Unie voor elkaar te krijgen dat kwekers gebruik kunnen maken van alle beschikbare biologische materialen bij het kweken en veredelen van gewassen. De Tweede Kamer ondersteunt de staatssecretaris in een aantal moties, die deze week zijn ingediend. In een gezamenlijke motie vragen de Kamerleden Lutz Jacobi (PvdA) en Bart de Liefde (VVD) om in elk geval tot en met het Nederlands voorzitterschap te werken aan een ruimere veredelingsvrijstelling of de beperking van de octrooiering van planteneigenschappen.

Het CDA (Jaco Geurts) wil  dat de staatssecretaris  op korte termijn aangeeft hoe de vlag erbij hangt in het overleg met de Europese collega's.

Dijksma komt op korte termijn met een analyse van de mogelijkheden voor het bereiken van een volledige vrijstelling van het kwekersrecht in de Europese Unie. Die analyse moet helpen bij het overtuigen van de andere landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.