Home

Nieuws 525 x bekeken

Claims mogelijk bij verbod transgene teelt

Den Haag - Europese lidstaten die transgene teelten weren, moeten rekening houden met claims van bedrijven die genetisch gemodificeerde teelten willen introduceren.

Dat blijkt uit een nadere uitleg die staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer geeft over een EU-voorstel voor de toelating van transgene teelten.

Bij de raad van milieuministers ligt een voorstel om lidstaten de mogelijkheid te geven transgene teelten op hun eigen grondgebied tegen te houden, ook al is de teelt in de Europese Unie toegestaan.

Nederland zal niet in de situatie komen dat een schadevergoeding moet worden gegeven aan bedrijven die hier al geïnvesteerd hebben in de toelating van genetische gemodificeerde gewassen. Dat kan gaan om bedrijven die al daadwerkelijk (op grond van een EU-toelating) transgene gewassen telen, of bedrijven die daartoe voorbereidingen treffen.  Beide situaties doen zich in Nederland niet voor, zegt Mansveld.

Tot nu toe is één transgene maissoort in Europa voor de teelt toegestaan (MOB810). Binnenkort komt daar ook de maissoort 1507 bij.

De diplomatieke vertegenwoordigers van de lidstaten praten woensdag over het compromisvoorstel voor de toelating van de transgene teelten. Hoewel er grote steun is voor het voorstel, is het onduidelijk of er een gekwalificeerde meerderheid zal zijn (zowel een meerderheid in aantal lidstaten als een meerderheid in het aantal gewogen stemmen). De milieuministers praten er op 12 juni over.

Of registreer je om te kunnen reageren.