Home

Nieuws

Brabant beslist over mestverwerking Mace

Den Bosch - De vergunningsaanvraag van het mestverwerkingsproject van de Minerale Afzet Coöperatie Elsendorp (Mace) ligt ter beoordeling bij het provinciebestuur van Noord-Brabant.

De provincie is verantwoordelijk voor de milieuvergunning, de gemeente Sint Anthonis voor de bouwvergunning van de installatie. Mace diende op 9 april de vergunningsaanvraag. Gemeente en provincie moeten volgens de wet binnen 26 weken duidelijkheid geven of de vergunningen worden afgegeven of niet.

Mace wil een mestverwerkingsinstallatie in Landhorst bouwen met een verwerkingscapaciteit van 500.000 ton. Volgens voorzitter Frans Meulenmeester wordt de mest in zijn geheel verwerkt. De dikke fractie wordt gecomposteerd en bevat een drogestofgehalte van 70 tot 75 procent, de dunne fractie wordt verwerkt tot een mineralenconcentraat met 8,8 procent stikstof en loosbaar water. Het compost wordt afgezet in Duitsland.

Mace heeft 420.000 ton mest gecontracteerd afkomstig van ruim tweehonderd veehouders uit de omgeving. Zij hebben allen €1 per ton inleggeld betaald voor het project. Daar komt nog €4 per ton bij als het project daadwerkelijk van de grond komt. Mace rekent een poorttarief van €8 per ton.

De installatie in Landhorst is het vierde project van Mace sinds de oprichting in 2008 om een mestverwerkingsproject van de grond te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.