Home

Nieuws

Afschaffing suikerquota zet Südzucker onder druk

Mannheim - Het grootste suikerconcern in Europa, Südzucker, neemt de personeelskosten onder de loep. In 2017 loopt de Europese suikermarktverordening af en dat zet het bedrijf onder druk. Zo heeft de CEO van Südzucker, Wolfgang Heer, gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers in het Duitse Mannheim. Dat meldt Vilt.

Met in totaal 29 suikerfabrieken en drie raffinaderijen produceerde het Duitse bedrijf 4,7 miljoen ton suiker. Op 396.000 hectare werden de voorbije campagne bieten geteeld voor Südzucker. De suikermarktverordening legt onder meer suikerquota op aan bietentelers en aan de fabrieken die de bieten tot suiker verwerken. Het aflopen van dat systeem in 2017 vergt aanpassingen voor Südzucker, aldus Heer. Daarom worden de personeelskosten bestudeerd. "We hebben een interne doelstelling en proberen die in de loop van het jaar te concretiseren en om te zetten", aldus de CEO. Ontslagen staan nu niet op de agenda, maar zijn in de toekomst niet uit te sluiten. Het concern telt momenteel ruim 18.000 werknemers.

Vorige maand raakte al bekend dat Südzucker in het boekjaar 2013-2014 een operationele winst heeft geboekt van €658 miljoen, een daling met een derde. De omzet ging met twee procent omlaag naar €7,7 miljard. Daarnaast moest het bedrijf hoge grondstofprijzen en productiekosten ophoesten en kreeg het nog een miljoenenboete van de EU voor prijsafspraken.

Met suiker en bio-ethanol verdiende het bedrijf het voorbije boekjaar minder, met fruitbereidingen daarentegen meer. Het resultaat van de suikerdivisie in het jongste boekjaar (€3,961 miljard) wordt getoetst aan het resultaat in 2012-2013 (€4,232 miljard), een recordjaar voor Südzucker qua omzet in suiker. De grote suikerstocks in Europa en de lagere wereldmarktprijs zaten een herhaling van dat mooie bedrijfsresultaat dwars.

Of registreer je om te kunnen reageren.