Home

Nieuws 2511 x bekeken 6 reacties

ABN: grondprijsdaling ligt voor de hand

Amsterdam – De prijs voor landbouwgrond kan zomaar gaan dalen. De economie trekt aan en als dan tegelijkertijd de opbrengsten in de landbouw tegenvallen neemt het aanbod van grond toe met als gevolg dalende prijzen. Dit zegt ABN Amro naar aanleiding van zijn jongste marktvisie over de landbouwsector die deze week werd gepresenteerd.

Dat er volgens de bank sprake kan zijn van een 'grondprijsbubble' heeft twee oorzaken. Als eerste de oude generatie boeren. Nu houden veel stoppers hun grond vast. Grond verkopen en het geld op de bank zetten levert niets op, omdat de rente historisch laag is. Volgens Frank Rijkers, sectoreconoom Agrarisch en Food bij de ABN gaat deze groep grondeigenaren hun grond in de verkoop gooien als de rente gaat stijgen. Ten tweede zijn er volgens Franken grote vermogende partijen die geïnvesteerd hebben in grond, omdat de aandelenmarkt slecht was. Als de economie aantrekt en aandelen weer interessanter zijn geworden, zullen deze beleggers de grond gaan verkopen. Rijkers: "De grondprijs komt dan onder druk te staan."

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zullen deze beleggers dat flink willen toeleggen op de grond?

 • Momfer

  mijn visie voor wat betreft de bankensector, het stelen en roven van de burger zal de komende jaren nog aanhouden.

 • minasblunders1

  Helder verhaal. Een verademing dat er nog mensen zijn die de werkelijkheid niet uit het oog zijn verloren.

 • pietbongers

  minasblunder verkoop nou nog vlug je grond voor het minder wordt .......

 • koestal

  er is niks nieuws onder de zon tov. de grondprijzen ,geen daling maar ook geen forse stijging ,de bank bepaalt hoeveel je voor een stuk grond betaalt tenzij je zelf veel contant geld hebt

 • Peerke1

  Hallo, hier worden weer eens flinke rekenfouten gemaakt. Die oude generatie boeren zijn echt niet gek geworden en weten ook wel dat ze hun kinderen beter grond in handen kunnen geven dan geld. Kijk gekregen geld verdwijnt als sneeuw voor de zon en grond stijgt in waarde hoe dan ook.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.