Home

Nieuws 674 x bekeken

2015 jaar voor de waarheid TTIP

Brussel – 2015 wordt het jaar van de waarheid voor een handels- en investeringsdeal tussen de EU en VS, beter bekend als TTIP.

Zonder deal riskeren onderhandelaars een langdurig proces. Dat heeft handelscommissaris van de EU Karel De Gucht gezegd tijdens een bijeenkomst in Berlijn.
Eerder zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel ook dat een deal eigenlijk volgend jaar moet plaatsvinden omdat in de VS een machtsverschuiving kan plaatsvinden in 2016. In 2016 vindt in de VS de presidentsverkiezing plaats en een nieuwe president kan op het handelsdossier een andere agenda voeren dan de huidige, Barack Obama. Ook vinden in 2016 in november verkiezingen voor de senaat plaats.
De Gucht benadrukt dat de EU zoveel mogelijk importtarieven geschrapt of fors verlaagd wil zien. Tot dusver hebben teams van tientallen onderhandelaars van de EU en VS elkaar vier keer ontmoet. Daarbij zijn tariefvoorstellen en voorstellen over verwijdering van technische handelsbarrières uitgewisseld. Of ook al voorstellen zijn gedaan voor sanitaire en fytosanitaire (SPS) beperkingen is onduidelijk.
De Gucht benadrukte in Berlijn dat het effect van TTIP niet beperkt zal worden tot economische groei in de EU en VS. TTIP kan in potentie een nieuwe wereldwijde standaard worden. De Gucht zei dat de deal de helft van de wereldwijde handel liberaliseert en eenvoudiger voor elkaar te boksen moet zijn dan een multilaterale deal met 159 landen binnen de kaders van de Wereldhandelsorganisatie WTO.
Mits de EU en VS er samen uitkomen, versterkt dit ook hun positie binnen het wereldhandelsoverleg. Een deal binnen de WTO is herhaaldelijk mislukt, met name omdat de VS het met India en mogelijk China niet eens werd over de mate waarin ontwikkelingslanden hun agrarische markten mogen beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.