Home

Nieuws

'Zorgplicht verkoop rentederivaten aan MKB'

Den Bosch – Banken hebben een bijzondere zorgplicht wanneer ze rentederivaten adviseren aan een niet-professionele belegger zoals een MKB-bedrijf.

Rentederivaten, zoals renteswaps, zijn immers risicovol en complex. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald in een tussenvonnis.
Het is voor het eerst dat het gerechtshof bepaalt dat een bijzondere zorgplicht niet alleen geldt voor particulieren maar ook het MKB, hoewel deze wel een groter deel voor eigen rekening moet nemen. Volgens de Stichting Renteswap kan de uitspraak ondernemers die in de problemen zijn gekomen, helpen in hun strijd tegen de betreffende bank die het product aan ze verkocht. De stichting zegt zevenhonderd ondernemers te vertegenwoordigen.
Het tussenvonnis betreft een zaak waarbij ABN Amro halverwege 2006 een kredietovereenkomst van 560.000 euro sloot met een looptijd van tien jaar met een horecaondernemer in Terneuzen. De ondernemer claimt niet zelf te hebben geïnformeerd naar de renteswap. Toen het contract werd afgesloten, is volgens hem ook niet voldoende uitgelegd wat de risico's zijn. Dat bleek pas toen werd overgestapt naar een andere bank.
Het tussenvonnis betekent niet dat is vastgesteld dat ABN Amro tekort is geschoten in zijn zorgplicht. Dat moet uit de vervolgprocedure blijken. Volgens Dick Bos van de Stichting Renteswap melden nog dagelijks nieuwe ondernemers zich. Hij zegt dat veel ondernemers zich schamen voor hun onder water staande renteswap. "Ze vinden het ook moeilijk de eigen bank waarmee altijd zaken wordt gedaan aan te pakken.
De stichting houdt niet bij uit welke sectoren gedupeerden komen, maar ziet veel boeren en binnenvaartschippers. Doel van de stichting is collectieve actie richting de banken, ondersteund door Blenheim Advocaten uit Amsterdam. Steeds meer advocatenkantoren roepen gedupeerden zich op zich te melden. Volgens de Autoriteit Financiële Markten is het product bij tienduizenden ondernemers aan de man gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.