Home

Nieuws 2066 x bekeken

Zoektocht naar oudste gezinsbedrijf

Zwolle - Hogeschool Windesheim zoekt het oudste agrarische familiebedrijf in Nederland om in kaart te brengen wat de inzet van de gezinsleden is en wat daarin is veranderd in de afgelopen dertig jaar.

Onder de titel 'Boer zoekt roots' zoekt de hogeschool naar 'oude' familiebedrijven, die door de eeuwen heen een bedrijf opgezet hebben waar gezinsleden samenwerken, lief en leed delen en samen beslissingen nemen, iedere dag weer. Hanneke Meester is vanuit LTO Noord betrokken bij het project. "We willen de aandacht vestigen op moderne boeren- en tuindersbedrijven die vanuit de traditie toekomstgericht ondernemen", zegt ze.

Aanleiding voor de zoektocht is het 'International Year of Family Farming'. Dit jaar staan agrarische gezinsbedrijven in de schijnwerpers. De meeste bedrijven in de land- en tuinbouw zijn gezinsbedrijven. "Dat sommige bedrijven al vele generaties lang in de familie zijn, soms al een aantal eeuwen en anno 2014 nog altijd met succes ondernemen, is heel bijzonder', aldus Meester. "Door op zoek te gaan naar oude familiebedrijven zetten we de huidige ondernemers én de generaties voor hen in het zonnetje."

Bij het project zijn naast LTO Noord ook NAJK en Rabobank betrokken. Op 20 november wordt bekend gemaakt welke familie de oudste 'roots' heeft. Boeren en tuinders waarvan het bedrijf al vele generaties in de familie is, kunnen zich tot 1 juni 2014 aanmelden via www.windesheim.nl/boerzoektroots.

Of registreer je om te kunnen reageren.