Home

Nieuws 6 reacties

Zeewierboerderij in Noordzee kwestie van tijd

Texel - Nog maximaal vijf jaar en de eerste Nederlandse zeewierboerderij in de Noordzee is een feit. Dat zegt Klaas Timmermans, hoofd van de afdeling Biologische Oceanografie van onderzoeksinstituut NIOZ.

Dinsdag opent koning Willem-Alexander het nieuwe Zeewiercentrum bij het NIOZ op Texel. In het centrum zal, net als bij een proeflocatie in de Oosterschelde, onder gecontroleerde omstandigheden worden onderzocht wat de ecologische gevolgen zijn van het aanleggen van zeewiervelden in de Noordzee. Ook wordt bekeken welke soort wier zich het best leent voor grootschalige kweek en hoe het wier rendabel geoogst kan worden. Daarmee lijkt een eerste Noordzeeboerderij weer een stapje dichterbij.

Volgens wetenschappers heeft zeewier alles in zich om uit te groeien tot een teelt groter dan van de huidige top 3-gewassen (rijst, maïs en tarwe). Het gehalte hoogwaardige eiwitten in zeewier is hoog. Zeewier kan op een duurzame manier verbouwd worden omdat voedingsstoffen uit zee opgenomen worden en er geen landbouwgrond voor nodig is. Voor het kweken van zeewier zijn bovendien geen bestrijdingsmiddelen, fossiele brandstoffen en kostbaar zoetwater nodig.

,,Zeewier biedt vele mogelijkheden om wereldwijde voedsel- en energietekorten op te lossen en milieuproblemen aan te pakken'', benadrukt Timmermans. ,,Maar willen we de teelt rendabel en duurzaam maken, is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Dat kan met de middelen die we hebben. Ik verwacht dat binnen vijf jaar een eerste proeflocatie voor zeewierteelt in de Noordzee, waar je dus te maken krijgt met getijden, stromingen en wisselende weersomstandigheden, is gerealiseerd.''

Nederland is geen koploper als het gaat om de teelt van zeewier. ,,Maar we zijn wel bezig met een inhaalslag", aldus Timmermans. ,,De opening van het zeewiercentrum in samenwerking met bedrijven, overheid en kennisinstellingen is daar een goed voorbeeld van. De komende jaren zal de zeewierteelt namelijk een grote vlucht nemen.''

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wel een beetje voor de muziek vooruit lopen, geen bestrijdingsmiddelen en brandstoffen nodig, als je alles al weet hoef je toch geen onderzoek te doen

 • koestal

  ook een voor eendenkroos,schijnt veel eiwit in te zitten,kan dan de soja vervangen

 • koestal

  er zit ook veel plastic in de zee en oceanen,kunnen ze daar ook iets mee,ze noemen het wel de plasticsoep

 • LUCTOR

  Is er ook al onderzoek gedaan welk soort zeekoe het beste gehouden kan worden ?
  Kunnen deze dieren met de robot gemolken worden en heeft China interesse in de melkpoeder van Noord zeekoe?

 • pinkeltje

  Wel fijn dat ze het ook meteen duurzaam aan gaan pakken. Als het woord duurzaam niet in de subsidieaanvraag staat kun je het natuurlijk op voorhand vergeten. Maar wie weet wat ervan gaat komen. Zeewater genoeg in ieder geval.

 • veldzicht

  Zal wel net zo gaan als met de windmolens die draaien ook alleen maar met behulp van een hele hoop subsidie, zodra dat stopt staan die molens ook stil,met allerlei dubieuse aannames (en subsidie,s) zal zeewier ook wel weer rendabel zijn als de belasting bataler maar de portemonnee trekt ,dat zijn echter geen zaken waar links zich druk om maakt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.