Home

Nieuws

Wereldwijde voedselprijzen sterk gestegen

Rome – De FAO-voedselprijsindex is in maart met 2,3 procent gestegen tot 212,8 punten, het hoogste niveau sinds mei 2013.

De oorzaak ligt volgens Wereldvoedselorganisatie FAO , die de stijging "scherp" noemt, in spanningen tussen het Westen en Rusland en ongunstige weersomstandigheden in de VS en Brazilië. De zuivelprijsindex daalde daarentegen voor het eerst in vier maanden.

De grootste prijsstijging was zichtbaar bij suiker. De suikerprijs steeg in maart 7,9 procent ten opzichte van  de vorige maand. De oorzaak ligt in aanhoudende droogte in Brazilië en lager dan verwachte opbrengsten in Thailand. De kans groeit bovendien dat het beruchte weerfenomeen El Niño, waarbij het water in de Stille Oceaan opwarmt, later dit jaar zal drukken op de productie van suiker.
De zuivelprijs daalde licht omdat China aankopen terugschroefde en Nieuw-Zeeland meer product op de markt bracht. Analist Abdolreza Abbassian van de FAO stelt dat de zuivelprijs vermoedelijk wel haar piek heeft bereikt. De zuivelprijsindex staat met 268,5 punten nog duidelijk hoger dan het gemiddelde van 2013 (243 punten).
De graanprijsindex steeg 5,2 procent ten opzichte van februari en staat nu op het hoogste niveau sinds augustus 2013. Nog altijd blijft het prijsniveau ruim 14 procent achter bij exact een jaar geleden. In de VS en Brazilië leidt droogte mogelijk tot een lagere graanoogst terwijl in het Zwarte Zee-gebied spanningen tussen het Westen en Oekraïne enerzijds en Rusland anderzijds oplopen.
De prijsindex voor plantaardige oliën steeg in maart 4,5 procent en staat nu op het hoogste niveau in 18 maanden. Langdurig droog weer zet in Zuidoost-Azië leidt tot vrees dat de palmolieproductie zal tegenvallen. Daar komt bij dat in Maleisië voorraden beperkt zijn en in Indonesië de binnenlandse consumptie sterk stijgt, waardoor voor export minder beschikbaar komt.
De vleesprijs steeg vooral door beter betaald rundvlees 1,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.