Home

Nieuws 9570 x bekeken 1 reactie

Waarde verpachte grond blijft stijgen

Den Haag – Zittende pachters betalen steeds meer voor door hen regulier gepachte grond als ze die kopen. Dit blijkt uit het kwartaalbericht Agrarische grondmarkt van LEI Wageningen UR in opdracht van belegger ASR Landelijk Vastgoed.

Pachters die de door hen regulier gepachte grond kopen betaalden in 2012 daarvoor gemiddeld 34.500 euro per hectare. Dat is 70 procent van de gemiddelde prijs van onverpachte grond in dat jaar. Volgens LEI Wageningen UR, op basis van cijfers van het Kadaster, steeg in 2013 de prijs van onverpachte grond naar 39.000 euro per hectare. Dat is 75 procent van de prijs van onverpachte grond die vorig jaar uitkwam op 52.100 euro per hectare.

In de afgelopen twee jaar ligt de prijs van verpachte grond in het Noorden zo'n 20 tot 30 procent lager dan in de andere landsdelen. Dit komt hoofdzakelijk door de lagere grondprijs in de noordelijke gebieden van het land. In het Noorden werd in 2012 en 2013 gemiddeld bijna 30.000 euro betaald voor een hectare regulier verpachte grond. In het Oosten lag het gemiddelde op ruim 37.000 euro in de afgelopen twee jaar. In 2012 lag de waarde op ruim 30.000 euro. Vorig jaar is die fors gestegen naar bijna 45.000 euro per hectare. In het Westen werd in 2012 en 2013 gemiddeld ruim 42.000 euro per hectare betaald voor verpachte grond. In het Zuiden bijna 41.000 euro.

Sinds de wijziging van het pachtbeleid in 2007 kunnen ook zogenoemde 'veilige verpachters' pachtgrond kopen. Na aankoop mag de verpachter dan niet zelf de grond in gebruik nemen. Een voorbeeld van zo'n veilige verpachter is een beleggingsmaatschappij. Volgens LEI Wageningen UR betaalden veilige verpachters in het eerste halfjaar van 2012 en 2013 gemiddeld 37.000 euro per hectare voor regulier verpachte landbouwgrond. Deze prijs is vrijwel gelijk aan de prijs die zittende pachters gemiddeld betaalden voor de grond die zij zelf voor aankoop pachtten.

Naast de zittende pachter en een veilige verpachter kunnen ook collega-boeren pachtgrond kopen die zij dan vervolgens zelf in gebruik nemen. Volgens het kwartaalbericht betalen die boeren gemiddeld net zoveel voor deze pachtgrond als grond in onverpachte staat. Gemiddeld gaat het om een prijs van iets meer dan 52.000 euro per hectare. Dit komt overeen met de gemiddelde grondprijs in Nederland.

Reguliere pacht is een pachtvorm met een duur van zes jaar of langer. De pachter is beschermd door onder andere continuatierecht (automatische verlenging pachtovereenkomst) en het Pachtprijzenbesluit (pachtprijzen aan 'hoogst toelaatbare pachtprijs' gebonden).

Eén reactie

  • minasblunders1

    De pachter is beschermd door het pachtprijzenbesluit? Dan zal je uit moeten gaan van deskundigen die van de hoed en de rand weten. Anders raakt zo'n 'bescherming' kant noch wal.

Of registreer je om te kunnen reageren.