Home

Nieuws

WTO-panel biodieselconflict EU

Genève – De Wereldhandelsorganisatie WTO zet een panel op dat moet bepalen of de EU met recht antidumpingmaatregelen heeft ingesteld tegen Argentijnse biodiesel.

Argentinië diende in december 2013 bij de WTO een klacht in en legde vorige maand de vraag om een panel neer bij de WTO. Deze werd eerst door een veto van de EU afgewezen, maar bij een tweede aanvraag is dat onmogelijk.
De EU stelde op 27 november speciale heffingen in om Argentinië en Indonesië te straffen voor het exporteren van gesubsidieerde biodiesel. De heffing op Argentijnse importen kunnen variëren van
22 procent (€ 216,64 per ton) tot 25,7 procent (€ 245,67 per ton), afhankelijk van het bedrijf. De heffingen op Indonesische importen variëren van 8,8 procent (€ 76,94 per ton) tot 20,5 procent (178 euro per ton).
De heffingen liggen meer dan twee keer hoger dan de tijdelijke heffingen die de Europese Commissie in mei 2013 instelde. De EU was de laatste jaren met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor Argentijnse biodiesel.

Of registreer je om te kunnen reageren.