Home

Nieuws 6 reacties

'Vlaams wolvenplan naar voorbeeld Nederland'

Mechelen - De regering van Vlaanderen moet naar Nederlands voorbeeld een plan opstellen dat dit gebied voorbereidt op de komst van de wolf. Daarvoor pleit de Vlaamse natuurbeschermingsorganisatie Natuurpunt. De wolf is al in Wallonië gesignaleerd en Natuurpunt verwacht dat hij zich niets van de taalgrens aantrekt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schreef vorige maand de Tweede Kamer dat de wolf wettelijke bescherming krijgt, als hij zich weer in Nederland vestigt. Schade die het dier aanricht door bijvoorbeeld schapen van een boer te verorberen, kan daardoor via het Faunafonds worden vergoed.

Biologen van een Vlaams natuurprogramma kregen een tijdje geleden een verdwaalde wolf voor de camera in Gedinne in de Waalse provincie Namen. Het is bekend dat het dier al tot in de Vogezen in het noorden van Frankrijk is opgerukt. Natuurpunt vreest dat allerlei verhalen die de wolf een slechte reputatie hebben bezorgd, zoals het sprookje Roodkapje, veel invloed krijgen, als de Vlamingen niet goed op de komst van de wolf zijn voorbereid. ,,In het verleden had de wolf een bar slecht imago. Gevolg: de volledige uitroeiing. Door de terugkeer van de wolf nu al voor te bereiden, kunnen we een vergelijkbaar scenario in de nabije toekomst vermijden'', meent Natuurpunt.

Laatste reacties

 • ed12345

  Nu valt me dit tegen .De Vlamingen kennende als geen onzin mensen toch met zo'n plan komen Maar ja die alles wetende natuurvrienden die zelf 8 hoog in de stad wonen schijnen overal te zijn
  Maar geen paniek in de walen meer speciaal de Ardennen (Gedinne) geef ik de wolf niet veel kans,Als die daar aan het vee komt is er niemand die zich druk maakt om een onozele afschotvergunning

 • W Geverink

  Schade die het dier aanricht kan via het faunafonds worden vergoed… Ik denk dat jullie de zelfde problemen gaan krijgen als de boeren hier. Hier in Canada wordt wildschade ook vergoed... Ik ken een persoon met ruime ervaring wat betreft wolvenschade. Hij hoord een hoop geloei en paniek bij de koeien en tegen de tijd dat ie bij de koeien aankomt tref hij er meestal alleen nog maar een koe aan die in paniek haar kalf aan het zoeken is. Om de schade vergoed te krijgen heb je bewijs nodig. Het probleem is dat de wolven dat bewijs hebben meegenomen. Het komt er dus op neer dat de boer in zo goed als alle gevallen helemaal zelf voor de schade opdraaid. En als jullie bij elke aanvraag ook eerst nog 300 Euro moeten betalen weet je wel welke kant het op gaat.

 • m.en.mh.miedema

  Het systeem om ganzenschade te beperken en schade te vergoeden werkt ook 'geweldig'. Dit geldt voor alle systemen van wildschade. Vanachter het buro (of 8 hoog in de stad) is alles zo simpel te regelen.
  De landbouw weet inderdaad wel welke kant dit ook op gaat.

 • somporn

  Natuur vrienden zijn mensen die in de grote stad wonen en 1 keer per maand een boswandeling doen van een uur.
  Ooooh wat mooi,prachtige natuur.
  Dat er ook een keerzijde aan zit,daar hebben ze nog nooit van gehoord.
  Zal het die vrienden ook zo hard zeer doen in de buidel,dachten ze er misschien wel iets anders over.Hoeveel natuurvrienden zouden er nog over zijn als ze elk jaar hetzelfde bedrag kwijt waren aan die prachtige natuur die de landbouwer als schade post heeft?Denk dat die roze bril dan wel afgaat.

 • D.delaak

  Ik snap niet wat de wolf hier komt doen laat ze lekker in Duitsland en België

 • ed12345

  De laak maak je niet ongerust bij onze zuiderburen en ook in noord frankrijk zal het zo'n vaart niet lopen ,er zijn daar meer jachtgeweren dan vergunningen die zijn daar helemaal niet gewend om te vragen of je wel op schieten mag Door z'n sluwheid zal uitroeien niet meevallen maar echt veel schade denk ik niet,waar ik veel banger voor ben is alleen spelende kinderen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.