Home

Nieuws

Verplichte labels transgene voeding onder druk

Washington – In de VS wordt een wetsvoorstel ingebracht dat het voor individuele Amerikaanse staten onmogelijk maakt verplichte labeling van transgene voeding in te voeren.

De 'Safe and Accurate Food Labelling Act' wordt echter afgekeurd door de National Farmers Union, een belangenorganisatie van boeren die vindt dat de wens van consumenten in staten doorslaggevend moet zijn. Andere boerenorganisaties scharen zich juist achter het initiatief.
Het wetsvoorstel is afkomstig van Mike Pompeo, lid van het Huis van Afgevaardigden. Volgens Pompeo dreigt in de VS een wirwar aan regels te ontstaan omtrent transgene voeding. "Sommige van de campagnes in deze staten zijn niet echt bedoeld om consumenten te informeren, maar eerder om ze bang te maken. Deze wet probeert een standaard neer te zetten."
Pompeo vertegenwoordigt een district in de sterk agrarische staat Kansas. Volgens critici uit de biologische landbouw verdedigt Pompeo de belangen van de grootschalige landbouw en concerns die transgene zaden verkopen. De wetgeving maakt ook transgeenvrije labels mogelijk op dierlijke producten waarbij de dieren wel transgeen voer hebben geconsumeerd.
In de wet staat dat gebruik van biotechnologie op zichzelf een "materieel verschil" kan maken tussen producten. Volgens de wet kunnen labels alleen gebruikt worden als de Food & Drug Administration, een Amerikaanse voedselveiligheidswaakhond, een "materieel verschil" bepaalt. In de praktijk wordt het dus met de wet dus moeilijker een transgeen product als zodanig te presenteren.
Volgens de Organic Trade Association "willen Amerikanen eenvoudigweg weten wat in hun voeding zit." De American Soybean Association is voor de wetgeving en volgens de National Corn Growers Association is de wet "een eerste stap naar het herstellen van redelijkheid."

Of registreer je om te kunnen reageren.