Home

Nieuws 12 reacties

'Verbod op stunten met vlees kan niet'

Den Haag - Stunten met de prijs van vlees staat rechtstreeks in verband met risico's voor de voedselveiligheid. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Toch ziet Dijksma juridisch geen mogelijkheden om een verbod op te stellen op de verkoop van producten onder de kostprijs.

Dijksma reageerde woensdag in een debat op de suggestie van Tweede-Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) die pleit voor een verbod op verkoop onder de kostprijs door supermarkten.

Volgens Dik-Faber bestaat in omliggende landen wel zo'n verbod. "Waarom kan in Nederland niet wat in Duitsland wel kan?", stelt zij.

Dijksma zegt dat het Europese Hof van Justitie vorig jaar in een Belgische zaak heeft uitgesproken dat een verbod op het verkopen onder kostprijs juridisch niet houdbaar is. Dat Duitsland nog zo'n regelgeving heeft, betekent niet dat daar ook de gevolgen van de Europese rechtspraak doordringen, zo laat Dijksma weten.

Het kabinet zal ook dit aspect betrekken bij de reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over risico's in de vleesketen. Dijksma hoopt dat supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en daadwerkelijk  zullen gaan handelen naar de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt.

Dik-Faber zegt dat  de druk van de supermarkten op de voorliggende keten tot gevolg heeft dat de focus verschuift naar efficiënte en maximalisatie van de productie en dat kan ten koste gaan van de voedselveiligheid. Woordvoerder Sjoera Dikkers steunde Dik-Faber in haar opvattingen, al wil ze nog niet meteen een verbod. "Dat kunnen we wel achter de hand houden."

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan! Volgens mij mag je gewoon weggeven wat je wilt. De grootgrutters zijn immers erg begaan met het lot van hun klanten. Wie het niet bevalt mag aan de kassa ook gewoon meer betalen. Dat de leveranciers zo slecht georganiseerd zijn dat ze zich een oor aan laten naaien is hun probleem dus dat moeten ze gewoon zelf oplossen.

 • bankivahoen

  En ook in de toekomst is overproductie gegarandeerd!! De betonroosterfabrikanten hebben onvoldoende productiecapaciteit om aan de vraag te voldoen!

 • w v gemert

  Als ik het goed weet mag in België niet onder de kostprijs verkocht worden door de supermarkten. Wie weet hier meer van? Als dat in België zo mag waarom dan in een ander EU land Nederland, zegt de politiek, Dijksma, dat het verboden is.
  pinkeltje: je bent blijkbaar voorstander van uitbuiting, ogen dicht als het maar goedkoop is. O ja wel voldoen aan de zwaarste welzijnseisen van de wereld voldoen. Hypocriet!!!

 • pinkeltje

  Is er ook iemand die weet wat de kostprijs is dan? Krijgen we zeker weer mooipraterij over dat je de kostprijs plus een eerlijk deel van de winst van de supermarkt toekomt. Nog even en dan wordt het zeker ook verboden om je huis voor minder te verkopen dan waar je het zelf voor gekocht hebt? Niet dat ik het voor de boeren zo leuk vindt, maar als je met zijn allen zo goed georganiseerd bent dat je graag je productie uitbreidt als de prijs door overproductie naar beneden gaat dan valt er de supermarkt weinig te verwijten.

 • jan1

  Als de kiloknallers in de winkels weg vallen, kan het hele pakket goedkoper worden. Als je een dier slacht heb je meerdere onderdelen aan vlees. Je moet het hele dier verkopen. Dus zal eerst de prijs omhoog moeten om daarna de kiloknallers weer in prijs te verlagen, want je moet de rest van het dier ook kwijt. Door niet te stunten met actie's vaart iedereen wel , zowel de producent als de consument.

 • gerjan slingenbergh

  Dijksma zou inkopers moeten verbieden om onder de kostprijs te kunnen inkopen.
  Wat ze er dan verder mee willen moeten ze zelf weten.

 • jordi 1455

  @Pinkeltje je vergelijkt appels met peren.

  Dat de supermarkten onder de kostprijs inkopen wordt alle boeren opgelegd. Voor hoeveel je je huis verkoopt ben je zelf vrij in.

 • pinkeltje

  Je bent net zo vrij om te bepalen voor welke prijs je je vlees wilt verkopen. Vraag je meer dan waar de klant belangstelling voor heeft dan mag je het lekker zelf opeten. Vraag je meer voor je woning dan er in de markt bereidheid is om te betalen moet je er ook gewoon lekker blijven wonen. Wie betaalt die bepaalt en voor jou 10 anderen. Trouwens, als zou de supermarkt het vlees naar de maan af laten schieten, wat dan nog?

 • maatje 1904

  ze moeten de supermarkten maar eens kleiner maken zodat ze minder macht krijgen. wij worden ook beperkt in onze uitbreidingen en de supermarkten blijven maar groeien en daar wordt niets aan gedaan!

 • Broer

  'Pinkeltje' heeft gelijk. Misschien helaas maar éénmaal verkocht is verkocht en daar was je zelf bij.

 • joannes

  Een uitgebreide en goede uitleg bij <>

  Maar veel varkenshouders hebben natuurlijk boter op hun hoofd wanneer ze hierover klagen. Zelf zijn ook steeds bezig met elkaar onderbieden door alsmaar grotere en efficiëntere bedrijven op te zetten waarmee ze collega´s uit de markt prijzen. Eerst waren het de collega´s in het buitenland om daarmee de export te vergroten en nu die markt ook aan aan het verzadigen is en men verder weg moet exporteren worden Nederlandse prijzen weer belangrijk. Het probleem in Nederland zijn de grotere beperkingen en hogere (keur, controle en administratie) kosten. De overheid is de grootste concurrent nu!

 • pinkeltje

  De overheid is helemaal geen concurrent. Zet allemaal een derde van je stal leeg en je bent binnen een jaar miljonair. Of steek een op de drie van je stallen in brand, rijdt er met een bulldozer doorheen (liefst wel wanneer de dieren er uit zijn). En nooit meer bij bouwen natuurlijk. Hoef je niet eens af te spreken, gewoon doen. Maar ik ben blij dat het niet gaat gebeuren. En al zou het gebeuren dan vult het buitenland de vraag wel in. Kan ik toch lekker goedkoop blijven eten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.