Home

Nieuws 8297 x bekeken 8 reacties

Dijksma sleept stikstofplan door Kamer

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma kan door met haar plannen voor de programmatische aanpak stikstof (PAS). Doel van het beleid is de natuur te beschermen en tegelijk ontwikkeling van bedrijven mogelijk te maken. De huidige situatie is dat bedrijfsontwikkeling op veel plaatsen onmogelijk is.

Regeringspartij VVD heeft veel moeite met de wet, omdat het er nu op lijkt dat het hele bedrijfsleven met de PAS komt stil te liggen. De staatssecretaris moest om de VVD mee te krijgen woensdag aan de Kamer toezeggen dat het parlement nog mee kan blijven praten over de inhoudelijke invulling van het stikstofbeleid. Met steun van PvdA en CDA krijgt de wet vooralsnog het voordeel van de twijfel.

De VVD vindt dat veiliggesteld moet worden dat er ontwikkelingsruimte is voor industrie, verkeer en landbouw. In het kamp van de tegenstanders van de wet zit de Partij voor de Dieren. Volgens de PvdD wordt met de PAS het herstel van natuurgebieden gedwarsboomd.

Dat het een illusie is om tot een zodanige vermindering van de stikstofneerslag te komen, dat de natuur daar in heel Nederland van kan profiteren, maakte Dijksma duidelijk: "Zelfs als we alle economische activiteit in Nederland stil leggen, dan nog komen we niet beneden de kritische depositiewaarde."

Dijksma krijgt steun van regeringspartij PvdA en het CDA, die de historische grondleggers zijn van de PAS, voortvloeiend uit een motie van voormalig CDA-Kamerlid Ger Koopmans en PvdA'er Diederik Samsom.

Duidelijk werd dat Dijksma geen heil ziet in een wijzigingsvoorstel van de SGP, gesteund door VVD, CDA en PVV om een methode te ontwikkelen waardoor de ontwikkelingsruimte die ontstaat doordat een bedrijf stopt, te kunnen aanwenden van een ander bedrijf dat bij hetzelfde Natura 2000-gebied is gevestigd. Elbert Dijkgraaf (SGP) kreeg steun van de staatssecretaris voor zijn idee voor een eenvoudige registratie voor bedrijfsontwikkelingen, die een kleine invloed hebben op de stikstofdepositie. Dijkgraaf vergeleek daarbij de depositie van een bedrijf met honderd koeien op een afstand van 10 kilometer van een kwetsbaar gebied met de poep van één gans in dat gebied zelf.

Dijksma zei tijdens het debat dat zij bij de evaluatie van de Vogel- en Habitat-richtlijn in Brussel wil pleiten voor een betere werkbare regeling.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Het is het zoveelste voorstel van Dijksma waar de VVD moeite mee heeft. Ik geloof er geen bal meer van, ze willen hun nek niet uitsteken voor agrarische ondernemers. Rutten is voor gezinsbedrijven maar dan niet voor die in de landbouw actief zijn.

 • koestal

  wat een gehuichel van de VVD,zo ga je toch niet met je kiezers om ! dat is pappen en nat houden,vroeger was de VVD wel duidelijker en resoluter met dit soort zaken

 • anton1937

  W van Gemert de VVD en Rutte is niet voor gezinsbedrijven. Rutte en de VVD zijn als het er op aankomt alleen voor het groot kapitaal in handen van Unilever, AH, Shell de oorlogsindustrie etc.

 • joannes

  Je kan wel eens helemaal gelijk hebben @anton1937. In het verleden hadden de beroepen organisaties zoals boeren, vissers, metaal en niet te vergeten vakbonden wat invloed in de regeringen. Maar nu zijn het de grote bedrijven, commerciële organisaties, (incl natuurlijk de banken) die de maat slaan. Wie een succesvol product produceert wordt gekoesterd en wie belast of problemen genereert bij de bevolking wordt genegeerd en op de achtergrond gedrukt. De agrarische wereld draagt dan wel bij aan een positieve export balans maar geeft als minderheidsgroep lasten in milieu en consumenten beleving. Kortom niet in lijn met een commercieel belang voor de Nederlandse economie en daarmee een stiefkindje; juist voor de VVD want die heeft al haar volgers bij directe belanghebbende in het hogere management bij de multinationals, die hen ook met kader voorzien (Rutte komt van Unilever), en idealisten die nog geloven in kapitalisme. Kapitalisme in een overgereguleerd land is een schijnvertoning. Kortom wanneer boeren dit inzien stemt er geeneen meer op de VVD maar op een partij die eens een keer naar hen luistert.

 • haamberg

  Dijksma als jij ook zo door blijft eten. Gaat het met jou ook niet goed

 • PIETER123

  Scherpe vergelijking van die meneer van de SGP over een poepje van een gans.De ganzenplaag is voor de provinciale politiek nu een hoofdpijn dossier.Waar Den Haag verantwoordelijk voor was is al die jaren de kool en de geit gespaard .Vreemd dat nu bij de nieuwe PAS regelgeving weer boeren de schuld krijgen van vermesting van natuur gebieden.Blijkbaar hoeft niemand afgerekend te worden voor de lege verwilderde natuurgebieden nu zonder weide vogels bijna honderd procent gans ook in de zomer.Is net als in de mode met genoeg propaganda geld een film maken over de nieuwe natuur.En de natuur wordt weer aan zijn lot overlaten zonder beheer.

 • koestal

  Dijksma wordt op haar wenken bediend,KAS is op het moment moeilijk verkrijgbaar

 • wolf.everhardus

  Met de PAS gaat elke uitbrieding gepaard met een luchtwasser dan ben je ook geen KAS meer nodig immers spuiwater zat dan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.