Home

Nieuws 895 x bekeken

'Toekomst WTO op het spel'

Genève – Het wereldhandelsoverleg moet de komende acht maanden bewijzen dat het een toekomst heeft. Dat zei directeur-generaal Roberto Azevêdo tegen het comité voor handelsoverleg van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

"We proberen een auto die zes jaar vast zit in de modder, op de bodem van een erg diep meer, boven water te krijgen en te starten", zo schetste de Braziliaan de opgave.
De bijna 160 lidstaten van de WTO onderhandelen sinds november 2001 over een nieuw verdrag dat handel tussen landen moet vereenvoudigen. De zogeheten Doha-ronde had een snelle ronde moeten worden maar de VS kwam er uiteindelijk niet uit met China maar vooral India, dat meer bescherming aan boeren wil blijven bieden dan de Amerikanen fair vinden. Azevêdo spreekt van "een cyclus van mislukkingen".
Toch vindt de opvolger van Pascal Lamy dat de kansen op een veelomvattend akkoord zijn verbeterd sinds december, toen landen het tijdens een ministeriële conferentie in Bali eens werden over een beperkte deal. Afgesproken werd onder meer dat landen onder bepaalde voorwaarden voedselvoorraden mogen opbouwen om prijsschokken of tekorten tegen te gaan en landen onderstreepten een eerder akkoord over het verminderen van de meest exportbelemmerende landbouwsubsidies.
Azevêdo erkent nu at die beperkte deal maar ternauwernood tot stand kwam. Als op deze deal niet voort kan worden geborduurd, aldus de rasdiplomaat, is het volgens hem tijd om naar een nieuw systeem te kijken. Fundamenteel is de wereld veranderd, aldus Azevêdo. Vroeger zetten de VS en EU samen de toon maar inmiddels is Rusland ook lid en zijn landen als China, India en Brazilië aanzienlijk rijker en machtiger geworden. Een heikel punt is China's vasthouden aan de classificatie van "ontwikkelingsland".
In 2008 en 2009 liepen voedingsprijzen dusdanig hard op dat over liberalisering van landbouwmarkten in veel landen anders wordt gedacht dan voorheen. Toch vindt Azevêdo dat de landen dat de onderhandelingsteksten van 2008 de basis moeten vormen voor onderhandelingen. "We kunnen niet al het werk dat is verzet bij de totstandkoming ervan negeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.