Home

Nieuws 32 reacties

Thieme wil verbod op veehouderij voor dierverwaarlozers

Den Haag – Kamerlid Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw maatregelen neemt om toename van verwaarlozing van landbouwhuisdieren te stoppen.

Aanleiding zijn cijfers van de NVWA waaruit blijkt dat het aantal gevallen van dierverwaarlozing in de veehouderij zijn toegenomen. De toename wordt mede veroorzaakt door de slechte economische situatie op sommige bedrijven. Op 325 veebedrijven houdt de NVWA verscherpt toezicht in verband met het dierenwelzijn op de bedrijven.

Thieme vindt dat voor notoire overtreders van de dierenwelzijnsregels een zelfstandige maatregel moet komen in de vorm van een permanent verbod op het houden van dieren. Ze vraagt Dijksma hiervoor de wet te wijzigen.

Laatste reacties

 • tonneke

  dan kan Dijksma ook een wet maken dat thieme haar mond houd, want die mensen zullen het al erg genoeg vinden dat ze de dieren verwaarlozen. heel haar party op doeken zal een mooi wet zijn zullen heel veeel mensen blij worden.

 • Elevage

  ik ben het voor het eerst met haar eens!
  Als het inderdaad notoire overtreders betreft, dan moeten deze mensen geholpen worden met het zoeken naar een andere vorm van levensonderhoud. En als het hobbyisten zijn, dan moeten ze onder dwang lid worden van een kaartclubje

 • stoksholsteins

  Helemaal met Thieme eens, gaat dan natuurlijk ook gelden voor alle
  huisdierenhouders en zeker ook voor de dierenhouderij in de Oostvaardersplassen.

 • aarthamstra1

  Zo hoort het in een echte democratie, niet helpen maar verbieden .regels,regels,regels, Das pas vrijheid.

 • Demeter Griend

  Een recidivist moet je niet helpen maar keihard afstraffen en subsidies intrekken. Gewoon afstoppen en nooit meer vee houden niet eens een kanarie. Die pet past ons allemaal.
  Ik wil wel een avondje met Marianne stappen, ze doet het hartstikke goed. Aanpakken die lui.

 • farmerbn

  Wat is de verwaarlozen? Is dat een melkkoe die langer dan 1 dag kreupel loopt of een varken die maar twee keer per dag eten krijgt? Voordat je het eens bent met Marianne wel even goed nadenken wat de echte reden is van haar voorstel.

 • putten

  als je dat wil aanpakken, dan moeten ze stunten onder de kostprijs verbieden en een fatsoenlijke opbrengst garanderen. dan is deze wet niet nodig en de partij van marianne ook niet.

 • Bloemestein

  Laat 'r eerst eens wat doen aan alle katten die met de vakantie weer uit de auto geflikkerd worden en vervolgens verwilderen, maar ja, dat kost stemmen.

 • geintreseerde

  laten we thieme op stal zetten

 • geintreseerde

  thieme :gretha bonte koe

 • geintreseerde

  thieme vast een goede boer

 • Case1056

  Als er sprake is van dierverwaarlozing, dan wil ik wedden dat er bij deze mensen wel degelijk dierliefde en (matige) verzorging is. In dit soort gevallen van dierverwaarlozing is er veelal sprake van persoonlijke problemen van de eigenaar. Dit kan alle variaties hebben van echtscheiding tot geldzorgen enzovoort.
  Hier moet je EERST kijken waarom er een (persoonlijk) probleem is en de persoon begeleiding in de zorg. Te beginnen met het afnemen van de dieren help je de persoon vaak nog dieper in de geestelijke problemen, en los je het probleem niet op. Misschien zijn er uitzonderingen maar als het ''tussen de oren'' weer goed gaat moet en kun je de dierverzorging niet ontnemen dus verbieden.
  MAAR waarom is geestelijke zorg zo duur??? Afnemen en cel is goedkoper, maar dat is niet humaan.
  Hoe willen jullie dit oplossen?
  Thieme brainwassen!!!

 • richtr

  Dus de beheerders van de oostvaarderseplassen mogen dan ook geen dieren meer houden?

 • alco1

  Hier blijkt uit @richtr dat ze niet opkomen voor het welzijn van de dieren, maar gewoon tegen boeren zijn.

 • joannes

  Waarom wordt het als normaal en sociaal gezien in bijna elk beroep bij ziekte, ook mentale, de patient zo snel mogelijk weer in zijn (werk) omgeving terug te brengen en te rehabiliteren, in de letterlijke zin van het woord? Laat Thieme dit als uitgangspunt nemen en vervolgens kan iedereen het eens zijn dat bewuste verwaarlozing uitsluiting in het beroep kan betekenen. Overigens, verwaarlozing is een vaag begrip; je mag je afvragen of een hond of een kat 10 kg te zwaar voeren óók geen verwaarlozing is. Of door een paar kleuters aan een lijntje door het park getrokken worden. Dierenleed is met de OostvaarderPlassen schandalen een rekbaar begrip zo blijkt. Een begrip wat je niet even per beroepsgroep kan definiëren. Maar het was al even stil en Thieme had weer een Foto nodig blijkbaar dus zij heeft voor haar belang gescoord. Het belang van boeren in een kwaad daglicht zetten.

 • richtr

  @alco1, dat ze puur tegen boeren en elke vorm van veehouderij zijn was al lang bekend...
  Thieme moet maar eens een paar jaar in het buitenland de veehouderij beoordelen, dan kan ze eens inzien hoe goed de Nederlandse boeren voor hun vee zorgen.

 • boerke brabant

  begon al een paar jaar geleden; verbod op goudvissen in een ronde kom...

 • koestal

  ze moet met mooi weer eens naar een zorginstelling gaan en eens een wandeling maken met een zorgvrager,dan komen die ook nog eens buiten,daar zal mevrouw wel tegoed voor zijn

 • geintreseerde

  wat doen we opstal of in wei met thieme?

 • heide01

  Laten we dan beginnen met het verbieden van het houden van dieren in de Oostvaardersplassen!! De verantwoordelijken voor deze vorm van dierhouderij op dezelfde wijze straffen als boeren die hun dieren opzettelijk verwaarlozen. Hier is met name Thieme voor verantwoordelijk, naar haar wordt door velen geluisterd!! Maar ze kijkt de andere kant uit. Is dus medeverantwoordelijk! De ergste vorm van leed is nog steeds uithongeren en weg laten teren. Als dit vlak na de oorlog was gebeurd was Nederland te klein geweest!!
  Jaren geleden schakelden ze buitenlandse expertice in om advies hoe hiermee om te gaan. Had dit gewoon aan een eenvoudige boer gevraagd
  Of je nu 20 koeien of paarden op 10 ha. houd of b.v.2000 op 1000ha.
  Als ze niet kunnen ''trekken''net als wild is er sprake van een houderij systeem. Dus wintervoervoorraad berekenen, conclusie dieren afstoten
  of voer bijkopen en tegen de kou afschermen!!

 • leo,s vriend

  @Heide, op zich heb je volledig gelijk,het probleem is alleen dat de enige oplossing in de ovp is om de helft van de dieren af te schieten,dat weet Thieme ook en daar is ze ook al tegen dus aan de ovp zal ze zich niet branden.

 • Elevage

  we hebben het hier over notoire overtreders, dus mensen die al vaker hun dieren hebben verwaarloost en hier op aan zijn gesproken/beboet. Mensen die het niet voor elkaar kunnen krijgen om hun dieren op een fatsoenlijke manier te verzorgen.
  En ja, die mogen van mij gewoon geholpen worden met het zoeken naar een andere inkomstenbron. Blijkbaar lukt het verzorgen van de dieren hen niet, en daar zal een heel verhaal aan vast zitten, waardoor dit soort situaties zijn ontstaan. Maar dieren hoeven hier niet onder te lijden, en dan helemaal niet met allerlei smeuige krantenkoppen die sensatie zoeken

 • a.t.herwijnen

  Als verwaarlozing met opzet gebeurt dan is het noodzakelijk dat men ingrijpt. Bij on-opzettelijkheid moet men de boer in kwestie de juiste hulp aanbieden. Als hij het dan nog niet voor elkaar krijgt dan moet hij maar stoppen met de veehouderij. Let wel op dat de dierenwelzijnseisen van tegenwoordig heel anders zijn dan 30 jaar geleden.

 • jordi 1455

  bij heel wat gevallen van dierverwaarlozing verwaarloosde de boer ook zichzelf. Dat komt door dat hij mentaal helemaal onderuit is gegaan door financiële problemen en doorgedraaide regelgeving, maar dat laat Met name Thieme en de overheid koud.

 • heide01

  Elvage, de verantwoordelijken voor het houderijsysteem (zie vorige inbreng) in de Oostvaardersplassen zijn notoire overtreders die gedurende een reeks van jaren dieren laten uithongeren, laten wegteren. Ze ontgaan hun straf m.i. om 2 redenen nl. ten 1e Het is lastig iemand persoonlijk aan te wijzen als verwaarlozer, ten 2e dat het zgn ''wild'' is. Echter het gebied is afgebakend, wild is pas wild als ze voedsel kunnen zoeken waar het wel voorhanden is. Zelfs in laatst genoemde situatie is vaak sprake van zgn. ''beheersjacht''. Bij goed beheer hoort nu eenmaal een vorm van reguleren. Het probleem is echter dat veel mensen, verantwoordelijken ook ''moderne ontheemden'' zijn, geen assosiatie meer hebben met wat voor een lijden honger en wegkwijnen inhoud.
  Het bijzondere is m.i. wel dat wanneer het een boer is die zoiets overkomt of zo laat begaan, de dieren kwelling een gezicht krijgt en ''barbertje moet hangen''.

 • geintreseerde

  conclusie thieme opstal aan de ketting is gevaarlijk voor de dieren dus het moet minderen met thieme , ook kunnen al die dieren terug schieten en dan is het beter voor thieme om het hazepad te kiezen

 • leo,s vriend

  @heide, ten 3e,het is een officieel experiment.

 • minasblunders1

  Ten 4e: het is al heel lang duidelijk dat dit experiment mislukt is.

 • Mozes

  Ten 5e: voordat het experiment begon was al duidelijk dat de theorie erachter niet deugde. De mensen achter dit experiment hadden echter zo'n grote politieke invloed dat het toch doorgezet werd.

 • veldzicht

  Ten 6e:Bij boerderij dieren gilt Thieme om het minste of geringste moord en brand,bij haar vriendjes van natuurmonumenten of Staatsbosbeheer hoor je ze nooit,ik ben voor een verbod dat ze ooit nog eens haar vervelende mond open, doet scheelt de belasting betaler een hoop geld.

 • koestal

  Thieme is op heksenjacht,een keer raden wie is de heks ?

 • geintreseerde

  tja helemaal gelijk met al die verf in het haar

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.