Home

Nieuws

'Sociaal-democraten en christen-democraten nek-aan-nek'

Den Haag - De Europese verkiezingen lijken een nek-aan-nekstrijd te worden tussen de sociaal-democraten en de christen-democraten. Volgens de jongste Europese peiling komt de Europese Volkspartij uit op 222 van de 751 zetels en de Sociaal-Democraten op 209 zetels. De Europese peiling is gepubliceerd door VoteWatch Europe.

Vergeleken met de huidige samenstelling van het parlement (met nu nog 766 zetels) verliest de Europese Volkspartij ongeveer 17 procent van de stemmen, terwijl de Sociaal-Democraten er een kleine 10 procent bij krijgen.

De verschillen tussen de twee grootste partijen vallen binnen de onzorgvuldigheidsmarges van de peiling. Uit de gegevens van het onderzoek blijkt dat de christen-democraten in de afgelopen weken winst boeken in Frankrijk, terwijl de sociaal-democraten verliezen in Oostenrijk, Bulgarije, Hongarije, Polen, Frankrijk en Griekenland.

Bij de middelgrote partijen gaat de alliantie van Europese democraten en liberalen (van VVD en D66) nog net voor op de socialistische groepering,

Voor Nederland wordt voorspeld dat de liberalen (VVD en D66)  winst boeken, net als de niet-gebonden fracties (PVV).

Of registreer je om te kunnen reageren.