Home

Nieuws 430 x bekeken

Slechtste eerste kwartaal Nestlé sinds 2009

Vevey – Nestlé heeft in het eerste kwartaal een omzet geboekt van 20,8 miljard Zwitserse franc (17 miljard euro), 5 procent minder dan vorig jaar.

Negatieve wisselkoersen drukten het resultaat met 8,6 procent. Het bedrijf heeft bovendien last van prijsdruk in Europa.
Exclusief acquisities, verkopen van onderdelen en wisselkoersschommelingen bedroeg de groei daarmee 4,2 procent, voor het eerste kwartaal het laagste niveau sinds 2009. In het eerste kwartaal nam de omzet "organisch" toe omdat Nestlé meer producten verkocht, want prijzen daalden gemiddeld.  Wat betreft Europa meldt Nestlé eerste tekenen van herstel te zien in Spanje en Portugal terwijl het bedrijf in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een 'langzame start van het jaar" meemaakten.
Nadelige wisselkoerseffecten drukten op het resultaat. Nestlé verwacht voor de rest van het jaar ook dat een toename van de waarde van de franc resultaten drukt. De meeste omzet wordt in andere munten zoals de dollar, euro of yuan gerealiseerd. Waardedaling van valuta in een serie opkomende economieën leidde al tot een lagere omzet met het babyvoedingmerk Gerber, de laatste jaren juist toenemend winstbrenger.
Gekeken naar productgroep werd de meeste organische groei, namelijk 7,9 procent, geboekt met melkproducten en ijs. De afzet van de Nutrition-divisie die babyvoeding en ontbijtgranen boekte met 6,6 procent ook stevige groei. Water en producten en thee en koffie verkochten eveneens relatief goed. De verkoop van kookgerei en kant-en-klaarmaaltijden en snoep verkocht juist minder dan vorig jaar.
Volgens topman Paul Bulcke ligt Nestlé ondanks de tegenvallende resultaten op koers in 2014 beter dan de markt te presteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.