Home

Nieuws 1250 x bekeken 5 reacties

'Rusland kan voedsel ook elders kopen'

Moskou – Rusland kan voedselimporten uit de Verenigde Staten en de Europese Unie gemakkelijk opvangen door elders voedsel in te kopen. Dat heeft landbouwminister Nikolai Fyodorov bekendgemaakt. Fyodorov speculeerde op uitbreiding van een Westers handelsembargo.

De Russische annexatie van de Oekraïense Krim en steun voor separatistische bewegingen elders in het oosten van Oekraïne heeft vooralsnog geleid tot beperkte sancties tegen Rusland. Een relatief kleine groep politici, oligarchen en een militair leider zagen hun tegoeden in het Westen bevroren en vallen onder een streng visaregime. De VS en de meeste EU-lidstaten willen sancties uitbreiden.
Hoewel waarnemers het vooralsnog onwaarschijnlijk lijkt zou uiteindelijk een exportverbod kunnen worden ingesteld voor bijvoorbeeld zuivel, groente en fruit. Rusland importeert jaarlijks voor meer dan 30 miljard euro aan voeding. Fyodorov sprak van een hele rij van landen die klaarstaat wegvallend volume in te vullen. "Men zegt tegen ons: er zijn beperkingen mogelijk. Kunnen jullie een inspectie sturen?"
Fyodorov benadrukt dat Amerikaanse vleesproducenten veel belang hebben bij export naar Rusland, mede omdat bijvoorbeeld de EU en Aziatische landen kritisch staan tegenover groeihormonen die in de VS worden gebruikt. Fyodorov was eerder minister van justitie en president van de Republiek Tsjoevasjië.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Wie wordt er straks getroffen? De europese boer en burger wellicht.

 • agratax2

  Natuurlijk kan Rusland elders voedsel kopen. Maar als alle beweringen kloppen van tegenvallende oogsten, dan zal het niet anders betekenen dan -kopen wat bedoeld was voor andere markten-, dit betekent dat wij die andere markten moeten bedienen. een ding blijft staan, de inflatie in Rusland stijgt sneller dan gewenst door de Russen, dus alle import wordt duurder en dat betekent dat eten voor de bevolking duurder zo niet onbetaalbaar wordt. Hierop moeten we hopen en dat dan de bevolking te hoop loopt om Putin ter verantwoording te roepen. Russen weten wat revolutie is en zullen niet schromen denk ik om dit wapen in te zetten tegen hun president dwingeland. De boycot heeft nog meer voor Rusland negatieve gevolgen. Wij boeren en tuinders denken niet verder Voedsel en bloemen, maar dit zijn niet de zaken waar Putin wakker van ligt, hij zal wakker gaan liggen van de eisen die zijn oligarchen hem stellen als hun miljarden afkalven door inflatie of omdat ze bevroren worden.
  Ze stoppen hun investeringen reeds omdat import te duur wordt en de rente weer stijgt tot ongekende hoogte.

 • agratax2

  Peerke1 of we nu wel of geen embargo instellen de klos zuijn we in beide gevallen. Doen we niets zal het niet blijven bij de Oekraine, maar gaat meneer Putin door tot hij in ieder geval vrij bereikbare Oostzee havens heeft en misschien wel tot de Noordzee. hij wil graag bereiken wat zijn voorganger veroveraars, Napoleon en Hitler niet is gelukt een land van Oceaan tot Oceaan. Hij wil winnaar zijn, daarom heeft hij zijn biografie laten corrigeren om zijn mislukt huwelijk te verdoezelen.

 • alco1

  Een heldere kijk @agratax!

 • farmerbn

  Ben niet zo bang van Poutin en zijn uitbreiding naar het westen. Geef hem eigelijk wel gelijk dat hij wat land erbij neemt in Ukraine voordat het westen het inpikt. Was ook zo afgesproken dat het westen niet zou opschuiven naar het oosten en toch hebben we dat geprobeerd. Nu zijn de mensen in Ukraine de klos en moeten wij voor de buhne wat sancties uitroepen. Over visa's van Russen: Poutin komt gewoon naar de D-day stranden op 6 juni tijdens het 70 jarig bevrijdingsfeest samen met vele andere regeringsleiders.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.