AlgemeenNieuws

‘Rusland kan voedsel ook elders kopen’

Moskou – Rusland kan voedselimporten uit de Verenigde Staten en de Europese Unie gemakkelijk opvangen door elders voedsel in te kopen. Dat heeft landbouwminister Nikolai Fyodorov bekendgemaakt. Fyodorov speculeerde op uitbreiding van een Westers handelsembargo.

De Russische annexatie van de Oekraïense Krim en steun voor separatistische bewegingen elders in het oosten van Oekraïne heeft vooralsnog geleid tot beperkte sancties tegen Rusland. Een relatief kleine groep politici, oligarchen en een militair leider zagen hun tegoeden in het Westen bevroren en vallen onder een streng visaregime. De VS en de meeste EU-lidstaten willen sancties uitbreiden.

Hoewel waarnemers het vooralsnog onwaarschijnlijk lijkt zou uiteindelijk een exportverbod kunnen worden ingesteld voor bijvoorbeeld zuivel, groente en fruit. Rusland importeert jaarlijks voor meer dan 30 miljard euro aan voeding. Fyodorov sprak van een hele rij van landen die klaarstaat wegvallend volume in te vullen. “Men zegt tegen ons: er zijn beperkingen mogelijk. Kunnen jullie een inspectie sturen?”

Fyodorov benadrukt dat Amerikaanse vleesproducenten veel belang hebben bij export naar Rusland, mede omdat bijvoorbeeld de EU en Aziatische landen kritisch staan tegenover groeihormonen die in de VS worden gebruikt. Fyodorov was eerder minister van justitie en president van de Republiek Tsjoevasjië.

Beheer
WP Admin