Home

Nieuws

Risico renteswaps niet voor overheid

Minister Dijsselbloem van Financiën voelt niets voor een regeling in verband met renteswaps.

Ondernemers die door dit omstreden financiële product in problemen gekomen zijn, moeten niet op hem rekenen. Dat is misschien een teleurstelling voor hen, maar het is een logisch en verdedigbaar standpunt. Waarom zou de gemeenschap op moeten draaien voor de risico's die twee marktpartijen - ondernemer en bank - hebben genomen?

Daarmee is niet gezegd dat er niks aan de hand is. De rechter heeft in ieder geval in één kwestie geoordeeld dat de risico's van renteswaps voor de betrokken ondernemer niet helder genoeg waren. De betrokken bank is tekortgeschoten in zijn informatieplicht ofwel zorgplicht. Dat is in het verleden vaker gebeurd.

De uitspraak van de rechter heeft al tot veel onrust geleid. 'De banken' staan er weer gekleurd op met de zoveelste 'misstand'. Het is spannend afwachten hoeveel zaken volgen en hoe rechters daarin oordelen. Het is goed te weten dat klanten van banken een serieuze kans maken bij de rechter. Het is goed dat consumenten - in dit geval zitten ondernemers eigenlijk in die rol  - hun krachten bundelen. Maar ze moeten niet vergeten dat ze zelf hebben gekozen voor deze producten, en dus geen reden hebben om bij de staat aan te kloppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.